În 2020: Schimbări radicale pentru românii care călătoresc în Marea Britanie

În 2020: Schimbări radicale pentru românii care călătoresc în Marea Britanie

Anul 2021 aduce schimbări radicale pentru cei ce vor să călătorească în Marea Britanie. Până la acest moment, Brexit-ul nu a fost un subiect prea vehiculat în rândul europenilor. Cu toate acestea, 1 ianuarie vine cu o realitate care îi va afecta pe toți care vor să călătorească. 

Restricțiile COVID din UE spun foarte clar că cetățenii din țările din afara Uniunii nu pot intra în spațiu cu motive neesențiale. Bineînțeles că sunt câteva excepții pentru țările cu o rată de infectare foarte mică, însă Marea Britanie nu este în această situație. În acest sens, a fost întocmită o listă cu 7 puncte esențiale pe care cetățenii UE și românii trebuie să le știe înainte de a călători în Marea Britanie. Astfel, după cum urmează:

  1. Pașapoarte și vize – Cetățenii britanici care călătoresc în UE trebuie să se asigure că pașaportul lor are cel puțin șase luni de valabilitate și are mai puțin de 10 ani. Aceste reguli nu se aplică, însă, și vizitatorilor din Irlanda.Cetățenii UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția care merg în Marea Britanie după 1 ianuarie pot să călătorească în continuare folosind pașaportul sau cardul de identitate și nu vor avea nevoie de viză pentru șederi de până la trei luni. Dar de la 1 octombrie, Marea Britanie va accepta doar pașapoarte. Cetățenii britanici care sunt rezidenți în UE trebuie să își folosească pașaportul pentru a călători.
  2. Carduri de sănătate – Cardul european de asigurări de sănătate, care dă dreptul cetățenilor din Marea Britanie la tratament medical în orice țară a UE, nu va mai fi valabil pentru majoritatea cetățenilor din Marea Britanie, Guvernul îi sfătuiește pe oameni să-și facă asigurare de călătorie. Cetățenilor europeni li se recomandă, de asemenea, să încheie o asigurare de sănătate atunci când călătoresc în Marea Britanie, deoarece cardurile europene nu vor mai fi valabile în Regatul Unit.
  3. Cozi lungi – Fie că circulați cu avionul, trenul sau cu mașina între Marea Britanie și UE, în următoarele câteva luni este posibil să fiți blocați la cozi. Va fi necesară o verificare manuală a pașapoartelor cetățenilor non-UE, care poate fi efectuată numai de către polițiști de frontieră.
  4. Permise de conducere – Șoferii britanici vor avea nevoie de un autocolant „GB” pe mașini, un jurnal de bord al vehiculelor și un certificat de asigurare pentru intrarea în UE. De asemenea, este posibil să aibă nevoie de un permis internațional de conducere pentru a conduce pe continent, deși guvernul britanic este încă foarte evaziv în această privință. Mai multe detalii despre acest lucru vor fi disponibile „mai târziu, în 2020″, spun britanicii înainte de sfârșitul perioadei de tranziție. Britanicii vor avea nevoie, de asemenea, de o carte verde separată dacă au rulotă sau remorcă. Cetățenii UE care conduc în Marea Britanie nu vor avea nevoie de un permis internațional de conducere, dar vor avea nevoie de asigurare.
  5.  Scutire de taxe vamale – De la 1 ianuarie, cumpărăturile fără taxe vamale vor fi extinse și pentru turiștii britanici care se întorc din UE. Vor putea cumpăra 16 litri de bere, 4 litri de vin și 1 litru de băuturi spirtoase fără a plăti taxe. De asemenea, vor putea cumpăra și produse din tutun fără taxe. Dar regulile nu se aplică și în cazul Irlandei de Nord.
  6.  Vize pentru animale de companie – Conform schemei actuale a pașaportului UE pentru animale de companie, pisicile, câinii și dihorii (!) pot călători liber între Marea Britanie și UE, cu condiția să aibă vaccin împotriva rabiei, microcip și pașaport pentru animale de companie. Marea Britanie vrea să asigure asta în continuare și a depus cerere către Comisia Europeană pentru a se alătura unui sistem care permite animalelor cu pașapoarte valide să călătorească cu proprietarii lor, fără a fi supuse unei carantine. Însă acest lucru încă nu este definitivat, așa că britanicii care vor să vină în UE cu animalele de companie ar putea întâmpina probleme. Pentru europenii care călătoresc în Marea Britanie, lucrurile vor fi puțin mai simple. Marea Britanie a declarat că, pentru moment, va continua să accepte pașaportul UE pentru animale de companie.
  7.  Roaming pentru mobil – Una dintre politicile emblematice ale UE, „călătoresc ca acasă”, nu va mai fi garantată pentru britanicii care călătoresc în UE, deși mulți operatori de telefonie mobilă din Marea Britanie au declarat că „în prezent” nu intenționează să reintroducă taxele de roaming. Guvernul Marii Britanii a adoptat o legislație care prevede unele garanții pentru consumatori. Însă, localnicii de pe ambele părți ale frontierei irlandeze vor trebui să fie atenți să nu se încarce accidental cu taxe de roaming, la fel ca și locuitorii din Kent, care vor trebui să fie atenți la tarifele accidentale de roaming, dacă telefoanele lor primesc semnal de la companii franceze. Pentru europenii care călătoresc în Marea Britanie, guvernul spune: „Veți plăti la fel pentru apeluri, mesaje text și date mobile în Marea Britanie și UE dacă aveți o cartelă SIM emisă de o rețea de telefonie mobilă dintr-o țară UE sau Spațiul Economic European”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
15.5 ° C
16.6 °
14.9 °
84 %
3.6kmh
0 %
vin
15 °
sâm
20 °
Dum
20 °
lun
24 °
mar
26 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii