Locuințe din ce în ce mai scumpe în timpul pandemiei

Locuințe din ce în ce mai scumpe în timpul pandemiei

Impactul pandemiei asupra pieței imobiliare rezidențiale a fost diferit pentru fiecare segment în parte. Volumul tranzacțiilor a fost încetinit anul trecut. Metrul pătrat avea anul trecut un preț mediu de cerere de 1.371 de euro. Cu toată pandemia, cu blocajul ofertei apărut la un moment dat, piața a continuat să crească, chiar dacă într-un ritm ceva mai redus comparativ cu anii anteriori.

Așadar indicele prețurilor pentru locuințe a înregistrat o creștere majoră anul trecut cu 2,2%. De asemenea ieftinirea creditării a oferit un impuls în acest sens. În marile centre urbane au fost creșteri variate, de la plus 0,8%, față de începutul anului, până la 7,5%.

Munincipiul Cluj se află pe primul loc, unde evoluția este diferențială, cu avans de 3,2% pentru locuințele vechi și de peste 11% la cele noi. Iar metrul pătrat pentru locuințele noi ajunge la aproape 1.900 de euro. Urmează apoi Iași și Brașov cu majorări de 6,1%, respectiv 4,9%.

Din clasament nu lipsește nici capitala, unde a fost înregistrat cel mai mic avans de 0,8%. Binențeles sunt evoluții care depind aproape în totalitate de ofertă, iar în București se dezvoltă mult.

Un lucru foarte important este faptul că această statistică a fost realizată pe prețul solicitat de proprietari sau dezvoltatori. Anul trecut pe vremea asta se negocia, deși în funcție de condițiile de piață, marja de negociere se reduce, pentru o parte sau alta.

Ion Cătuțoiu este eanalist imobiliar de mai bine de zece ani însă acum este de părere că ”Avem foarte multe modificări pe diverse paliere, de exemplu: birourile în momentul de față sunt goale, cei care își cumpără locuință sunt mult mai atenți la facilitățile exterioare nu doar interioare ale locuinței. Există o tendință a oamenilor de a-și cumpăra în afara orașului.”

Cel mai puțin afectat va fi segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preturi de peste 2.000 de euro pe metru pătrat. Aceștia reprezintă doar 6 procente din numărul total de unități de pe piață. Este segmentul cel mai rezistent în perioade dificile, astfel că nu se preconizează o schimbare în ceea ce privește achiziționarea proprietăților rezidențiale.

În timp ce, în Capitală, 60% din tranzacțiile realizate au fost încheiate pentru unități noi, în cazul Județului Ilfov noile vânzări sunt estimate la 90% din totalul tranzacțiilor.

În primele cinci luni ale anului, în București și Ilfov, au fost livrate circa 4.000 de locuințe noi. Comparativ cu primul semestrul din 2019, în perioada similară a acestui an nivelul tranzacțiilor a scăzut cu 7 la sută.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
14 °
10.1 °
67 %
3.1kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
28 °
mar
18 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii