Ritmul vaccinării, în cădere liberă. Ce măsuri iau autoritățile

Campania de vaccinare merge din ce în ce mai prost. Ritmul este atât de scăzut, încăt autoritățile anunță că mai multe centre de vaccinare se vor închide temporar. Totodată, va scădea și importul de vaccinuri. Din cele aproape 15 milioane de doze recepționate până acum, doar 60% au fost folosite, iar serurile riscă să iasă din termenul de valabilitate.

Autoritățile responsabile cu campania de vaccinare recunosc că numărul persoanelor vaccinate și al celor care doresc să se vaccineze a scăzut considerabil. Motiv pentru care mai multe centre de vaccinare vor fi închise, în timp ce pentru alte centre va fi redus programul.

„În 11 centre de vaccinare activitatea va fi sistată temporar, de asemenea se reduce programul de lucru în 127 de centre de vaccinare și au fost închise 70 de fluxuri de vaccinare din centre de vaccinare care aveau peste trei sau patru fluxuri și în care activitatea era redusă și concordantă de fluxuri care au rămas active.

Nu ne dorim închiderea definitivă a centrelor de vaccinare pentru că este greu de anticipat care va fi evoluția din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni și atunci este important să avem și resursă umană disponibilă, dar și locația și centrele care să fie pregătite și să fie reactivate la nevoie”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Autoritățile au anunțat că România va suspenda o parte din dozele de vaccin pe care ar trebui să le primească în perioada următoare pentru a avea un management mai bun al stocurilor, în condițiile în care din cele aproape 15 milioane de doze recepționate până acum, doar 60% au fost folosite, iar vaccinul riscă să iasă din termenul de valabilitate.

„Sunt câteva momente de noutate cu privire la calendarul lucrărilor tocmai pentru că ne dorim să avem un management al stocurilor cât mai eficient cu piutință. Până în momentul de față sunt 14-15 milioane de doze de vaccin recepționate, îcă de la început Comisia Europeană a încheiat aceste contracte cu mai multe companii pentru un număr de doze mai mare decât populația estimată inițial. S-a luat în calcul punctul în care se va ajunge la un surplus de doze, tocmai pentru acest motiv există prevăzut în fiecare contract posibilitatea de a dona, de a revinde dozele de vaccin din surplus.

România a demarat ceva activități de donare de vaccin către Republica Moldovă, un număr important, a fost prima țară membră a UE care a făcut acest lucru”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Andrei Baciu a mai precizat că până când România nu va avea un cadru legal pentru a putea să vândă dozele de vaccin din surplus, vor fi reduse achizițiile de vaccin.

 

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
23 ° C
25.2 °
21.1 °
68 %
0.5kmh
0 %
vin
35 °
sâm
38 °
Dum
38 °
lun
40 °
mar
33 °

Opinii