Alexandru Rafila: „Mentalitatea se schimbă greu”

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat duminică, pentru B1 TV, că, dincolo de faptul că spitalele sunt vechi și suprasolicitate, una dintre principalele cauze pentru care au loc tragedii precum incendiul de la Ploiești este aceea că nu sunt respectate procedurile.

Rafila a spus că dacă va ajunge ministru al Sănătății, va încerca să schimbe anumite obiceiuri, deși admite că va fi destul de greu să modifice mentalitata oamenilor. Social-democratul a mai admis că schimbări majore nu se pot face peste noapte. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Selectiv”, pe B1 TV.

În contextul în care se speculează că va fi noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă e pregătit ca lumea să dea vina pe el, în cazul în care va mai izbucni un incendiu în vreun spital, așa cum și foștii miniștri Nelu Tătaru și Vlad Voiculescu au fost blamați pentru tragediile din timpul mandatelor lor.

Alexandru Rafila: „Știți care e problema legată de infrastructura spitalicească, dincolo de faptul că e veche și sunt multe deficiențe care nu pot fi rezolvate peste noapte? Eu îmi aduc aminte, și o să încercăm să regăsim aceste documente, că a fost un raport, de la finele anului, după accidentul de la Piatra Neamț. Un raport despre secțiie ATI din principalele spitale. Erau semnalate diverse deficiențe, nu știu dacă s-a rezolvat sau nu, dar cel puțin în mandatul lui Voiculescu știu că n-a fost nicio preocupare în acest sens. Dar nu asta e important, important e că lucrul cel mai periculos, cred, e legat de obișnuință. Noi avem obișnuința să nu lucrăm după proceduri și lucrul ăsta e cel mai greu de schimbat, că mentalitatea e ceva care se schimbă greu. Sigur că eu sau alt coleg care va fi la Ministerul Sănătății va încerca să schimbe acest lucru, dar minuni peste noapte nu se pot face, în mod evident”.

Întrebat dacă va reuși să impună proceduri unor cadre medicale care deja sunt la limita epuizării, cu sute de pacienți în grijă, Rafila a răspuns: „Dvs credeți că accidentul de la Ploiești a fost legat de faptul că erau pacienți până peste cap? Am fost acolo, a fost o conjunctură legată de pacienți mai puțini complianți. Deci chiar mă îndoiesc… Nu pot să fac afirmații că e o anchetă în derulare”.

„În niște spitale care sunt suprasolictate, care n-au fost concepute pentru două tipuri de consum, curent și oxigen, există acest risc. Singura chestiune, pentru a diminua pericolul, e să găsim un sistem de ventilație permanentă a acestor saloane în care se concentrează oxigenul.

Aici discutăm de proceduri, trebuie să găsim o soluție ca să existe o persoană responsabilă care să monitorizeze acest lucru. În unele locuri va fi posibil, în altele mai puțin, dar depinde și de interesul pe care-l arată conducerea spitalului”, a mai declarat deputatul PSD Alexadru Rafila, pentru B1 TV.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ceață
2.7 ° C
3.3 °
2 °
88 %
1kmh
90 %
Dum
7 °
lun
9 °
mar
8 °
mie
5 °
joi
8 °

Opinii