Ambasadorul SUA Kathleen Kavalec: „Tocmai am avut ocazia să vizitez amplasamentul viitorului reactor modular mic (SMR) de la Doiceşti”

Ambasadorul SUA Kathleen Kavalec: „Tocmai am avut ocazia să vizitez amplasamentul viitorului reactor modular mic (SMR) de la Doiceşti”

România construieşte cu ajutorul americanilor prima centrală cu mini-reactor nuclear din Europa, la Doicești, în județul Dâmbovița. Anul trecut a fost pus deja în funcțiune noul parc fotovoltaic, parte a complexului energetic. Ministrul Energiei şi ambasadorul Statelor Unite au mers azi la Doiceşti.

”Tocmai am avut ocazia să vizitez amplasamentul viitorului reactor modular mic (SMR) de la Doiceşti. Progresul rapid înregistrat aici este o dovadă a viziunii României, care ne ghidează spre un viitor energetic mai curat şi mai durabil.

După cum tocmai am văzut, România este pregătită să devină un centru regional de energie curată. Proiectul SMR de la Doiceşti se află în prima linie a acestei transformări.

Acest proiect vizionar beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA, atât din punct de vedere politic, cât şi financiar. De aceea sunt astăzi, aici, pentru a demonstra această susţinere. U.S. EXIM Bank şi Corporaţia Internaţională de Finanţare a Dezvoltării (DFC) din SUA s-au angajat să ofere finanţare pentru a asigura succesul acestui proiect SMR la Doiceşti, in valoare de 3 miliarde de dolari, respectiv de 1 miliard de dolari.

Investiţia lor financiară subliniază angajamentul nostru comun faţă de un viitor energetic durabil. Recunoaştem că drumul spre progres se bazează pe colaborare, iar acest proiect întruchipează acest lucru.

Echipa Ambasadei SUA colaborează zilnic cu SNN, RoPower, NuScale şi Fluor – forţele motrice din spatele transformării Doiceştiului, pentru ca acest proiect să progreseze. Împreună, putem face Doiceştiul o stea strălucitoare în constelaţia generării de energie fără emisii de carbon. Modelul SMR a stârnit interes şi atenţie mult dincolo de graniţele României, rezonând în întreaga Europă şi nu numai. Acest lucru se datorează faptului că oferă o cale către o energie nucleară mai sigură şi mai scalabilă, oferind ţărilor o altă opţiune fiabilă pe baza căreia să obţină securitatea energetică.

Experienţa a demonstrat că tehnologia americană NuScale utilizată în cadrul proiectului este sigură. Fiind singura tehnologie SMR comercială existentă, aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA, aceasta vine cu asigurări de cel mai înalt nivel de siguranţă şi securitate.

Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluţii de ultimă generaţie pentru a combate criza climatică şi pentru a extinde accesul la energie curată. Nu numai că tehnologia SMR oferă energie mai curată, dar proiectul va crea şi locuri de muncă pentru comunitatea locală, de care vor beneficia familiile şi generaţiile viitoare.

Pe scurt, proiectul SMR de la Doiceşti este încă un element important al parteneriatului strategic dintre SUA şi România. Este o dovadă a lucrurilor măreţe pe care le putem realiza atunci când naţiunile colaborează pentru un scop comun.

Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai luminos, mai curat şi mai durabil”, a transmis, într-un comunicat de presă, ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
25 ° C
25.5 °
22.8 °
54 %
2.1kmh
0 %
joi
25 °
vin
30 °
sâm
22 °
Dum
22 °
lun
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii