Ce se întâmplă cu dozele de vaccin nefolosite?

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin nefolosite?

Autoritățile s-au răzgândit și par că nu vor să se mai agațe, cu înverșunare, de strategia de vaccinare. De curând, Raed Arafat a spus că pot fi imunizați inclusiv românii care nu sunt incluși în etapa a doua. Desigur, în condițiile în care rămâne ser nefolosit. Justificarea? Șeful Deparatmentului pentru Situații de Urgență a declarat că sunt mulți oameni care se programează la vaccinare, dar nu mai ajung la centru și, astfel, rămân doze nefolosite, care se pot deteriora.


Dozele nefolosite…nu trebuie irosite. Este declarația șefului Departamentului pentru Situații de Urgență. Raed Arafat anunță că se dă, astfel, undă verde vaccinării… în afara strategiei.

Raed Arafat a declarat că intenția coelgilor de la Comitet este să nu se piardă nicio doză. Dacă vezi că s-au înscris atâția și nu au venit decât atâția, atunci pentru diferența de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat, care doresc să se vaccineze și le folosești, chiar dacă oamenii respectivi nu faca parte din grupa respectivă și nu s-au înscris încă.

Raed Arafat a făcut apel și la responsabilitatea. Le-a cerut oamenilor să se programeze doar dacă, într-adevăr, au de gând să meargă la vaccinare. De asemenea, a mai spus că România va primi seringi noi pentru a folosi dintr-un flacon șase doze de vaccin. În prezent, dintr-un flacon sunt vaccinate cinci persoane. Raed Arafat a explicat cum se va face extragerea de șase doze în loc de 5.

De asemenea Arafat este de părere că nu este chestie de modificare de prospect, este chestie de tipul seringilor folosite. Seringile au spațiu mort…si daca se foloseste alt tip de seringi, atunci se pot folosi șase doze în loc de cinci doze…atunci se poate folosi si a sasea doza, care altfel era pierduta.

În spațiul public au apărut, de curând, informații că la spitalul din Suceava, s-a putut vaccina toate persoanele doritoare, chiar dacă nu erau angajate în sistemul sanitar.

Am aflat de la o vecină cum că s-ar vaccina oamenii la liber la Spitalul Județean, am adus informația acasă, ne-am echipat și am plecat la spital, unde am întrebat paznicul, domnul de la barieră, despre ce este vorba, ne-a îndrumat spre Ambulatoriu și am stat la rând frumos, ordonați, afară, la aer liber, la distanță unii de alții.

Este mărturia unei sucevence, care a primit deja prima doză de vaccin. De ce a fost acceptată la vaccinare? Pentru că personalul medical s-a trezit că are 420 de doze de vaccin și doar 350 de persoane programate.

Atunci când ne-a venit rândul, am intrat într-o cameră de triaj, unde ni s-a luat temperatura, am fost chestionați vizavi de istoricul medical al fiecăruia și eligibili fiind pentru vaccin, am fost vaccinați cu prima doză de vaccin Pfizer

La începutul acestei luni, o inițiativă similară, de a vaccina la liber cu dozele de vaccin rămase, a managerului de la Spitalul Găești, Laurențiu Belușică, a fost criticată de autorități, iar Ministerul Sănătății a trimis în control DSP-ul. Până la urmă, medicul a fost nevoit să trimită oamenii acasă. Acesta declara atunci că intenția sa a fost… să nu piardă dozele, care nu rezistă foarte mult timp.

Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la -80 de grade Celsius, dar odată ajuns în centrul de vaccinare se poate păstra la o temperatură de 2-8 grade Celsius timp de maximum 5 zile, singura condiție fiind ca flaconul să nu fie deschis. În cazul vaccinului produs de Moderna, acesta trebuie depozitat pe termen lung la -20 de grade Celsius, iar intervalul în care poate fi păstrat la o temperatură de 2-8 grade Celsius este de 30 de zile. Odată deschis, un flacon trebuie consumat în câteva ore.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.7 ° C
13 °
10 °
69 %
5.1kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
28 °
mar
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii