Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, mesaj pentru maestrul Gheorghe Zamfir, cu ocazia zilei de naştere

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, mesaj pentru maestrul Gheorghe Zamfir, cu ocazia zilei de naştere

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis joi, un mesaj maestrului Gheorghe Zamfir, cu ocazia zilei de naştere, care a împlinit astăzi vârsta de 82 de ani.

„Îi urez astăzi la mulți ani maestrului Zamfir nu doar cu o imensă bucurie, ci și cu onoarea de a fi contemporan cu el, unul dintre marii români ai țării noastre. Înzestrat cu mult har, a reușit să abordeze diferite genuri muzicale, a modificat cu succes construcția și tehnica naiului și a făcut generații întregi să-l îndrăgească. Fluierul lui Pan nu a sunat nicicând mai bine și nu a atins atât de multe suflete ca atunci când s-a aflat în mâinile lui Gheorghe Zamfir. Însă talentul său a depășit și alte granițe. Uriașul, așa cum îi spun prietenii, este și un apreciat compozitor, pictor și scriitor, lucrările sale bucurându-se de succes în țară și peste hotare.

„Îți mulțumim, maestre, pentru tot ce ne oferi cu atâta generozitate, că rămâi un model de modestie și verticalitate, un exemplu demn de urmat pentru generațiile viitoare și că ai îmbogățit patrimoniul lumii”, a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Născut în Găești, județul Dâmbovița, Gheorghe Zamfir este un naist virtuoz și compozitor român, care încă din copilărie a fost atras și fascinat de universul muzicii. A urmat cursurile Școlii de muzică nr. 1 din București (Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, de astăzi) și pe cele ale Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, pe care l-a absolvit cu o dublă specializare, în Pedagogie (1966) și în Dirijat pentru cor și orchestră (1968). Și-a susținut doctoratul teza intitulată „Naiul – geneză, evoluție și semnificație”, cu summa cum laude.

Inovator, pentru a lărgi domeniul tonal, a modificat naiul tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante de 22, 25, 28 și 30 de tuburi sau chiar cu 42 de tuburi, Gigantul de 1,35 m înălțime și 1,2 m lățime.

Este apreciat în țară și peste hotare, unde pleacă în exil în 1982, după ce cade în dizgrație în urma unui concert dedicat lui Dumnezeu. După Revoluție revine în țară, concertele sale continuând să bucure întreg mapamondul.

Gheorghe Zamfir a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic și a obținut de-a lungul carierei sale impresionante 120 de discuri de aur și platină și peste 190 de discuri înregistrate, având 120 de milioane de albume vândute.

Pictor apreciat, a expus în țară și peste hotare, cea mai recentă expoziție a sa, Simfonia Culorilor, având loc în noiembrie anul trecut, în foaierul Sălii Studio a TNB.

A publicat lucrările de specialitate „Traitė Du Naï Roumain: méthode de flûte de Pan” și „Naiul – geneză, evoluție și semnificație” (teza cu care și-a susținut doctoratul, în 2005), dar și beletristică: „Dincolo de sunet – Au-dela du son”, ediție bilingvă, româno-franceză, „Drum de spini și de glorii” – versuri, „Binecuvântare și blestem” – carte autobiografică, „În inima întristată a barocului” – versuri.

Printre premiile și distincțiile primite se numără Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței, Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universității Don Bosco din Roma, de două ori, Medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei de Artă, Științe și Litere a Franței, de două ori, Premiul Academiei Charles Cros, Premiul Țitera de aur în Franța, Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia, Premiul Internațional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, ediția 2009, Ordinul Republicii (Republica Moldova), 2014, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2022), potrivit Ministerului Culturii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
nori împrăștiați
19 ° C
20.5 °
18.3 °
47 %
8.8kmh
40 %
lun
19 °
mar
19 °
mie
19 °
joi
21 °
vin
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii