Ministrul Culturii: „Radicalizarea nu face bine, de orice parte ar fi ea”

Ministrul Culturii: „Radicalizarea nu face bine, de orice parte ar fi ea”

Lucian Romașcanu (PSD), ministrul Culturii, a avut o nouă reacție după scandalul de luni din Parlament.

Amintim că, la ședința solemnă dedicată Zilei Naționale, deputatul UDMR Csoma Botond a declarat, de la tribună, că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

Senatoarea Diana Șoșoacă (ex-AUR) a făcut scandal și l-a acuzat de „înaltă trădare”, iar parlamentarii AUR au ieșit din sală.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, senatorul Lucian Romaşcanu a susținut că Transilvania este istoric a românilor, chiar dacă este locuită şi de minorităţi. Marți, într-o intervenție pe B1 TV, Lucian Romașcanu a declarat că trebuie reacționat atât la radicalizarea unor minorități, cât și la contraradicalizarea unor forțe politice românești, căci niciuna dintre acestea nu ne fac bine.

„În general, lucrurile care tind să depășească adevărul istoric și norma de conviețuire a momentului trebuie nu penalizate neapărat, dar trebuie contracarate repede pentru a nu lăsa o mică crăpătură în ce construim să se extindă.

Din nefericire, lucrurile sunt cum sunt, nu poți să le ceri minoritarilor maghiari să uite ceea ce pentru ei nu a fost un succes istoric, ba din contră. Dar sunt 100 de ani care au mai avut momente istorice complicate. Românii a trecut peste, suntem în linie cu declarația de la Alba Iulia, suntem o țară dată exemplu permanent pentru cum tratăm minoritățile, avem colegi la guvernare din minoritate maaghiară care sunt buni profesioniști și-și fac treaba foarte bine.

Dar, din când în când, vedem și asemnea lucurri și trebuie spuse.

Deși Ungaria susține fără rezerve aderarea României la Schengen, sunt voci din secuime care pun condiții și care n-au fost penalizate de maghairi. E bine să fim atenți și să nu lăsăm lucrurile să evolueze, că suntem aceeași țară, suntem români cu toții, sașii și evreii au fost în prima linie a celor care au susținut unirea Transilvaniei cu România, maghiarii sumt partenerii noștri, dar derapajele trebuie menționate.

Nu e Transilvania, e un pământ românesc locuit și de oameni de alte naționalități pe care-i repsectăm.

La final m-a sunat bine cu „vă urez la mulți ani!”. E „ne urăm la mulți ani România!”. Sunt lucuri pe care România el face corect diplomatic și în spirit de prietenie la orice sărbătoare maghairă ne așteptăm la același lucru și când nu se întâmplă simțim nevoia să reacționăm”; a declarat ministrul Culturii, pentru B1 TV.

„E un dublu pericol: o dată radicalizarea unei minortăți, care are un discurs pe care-l știm din zona ținutului secuiesc, dar și contraradicalizarea unor forțe politice românești, care pot crește artificial pe un discurs doar național, fără fundamnet politic, economic. Atunci vedem că se alimentează reciproc două curente pentru un succes electoral care nu va aduce prosperitate.

Pericolul nu e doar în zona maghairă, ci și în zona română, că ați văzut contrareacția la declarația parlamentarului maghiar: a fost scandal, s-a iesit din sală.

Lucurile astea nu trebuie să se întâmple și nu vor escalada. Suntem țări împreună în UE și NATO, conducerile sunt înțelepte, dar când se poate genera o discuție care poate duce la mai mult, ea trebuie oprită și semnalizată”, a mai declarat ministrul Culturii, pentru B1 TV

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
19.1 °
17.8 °
48 %
3.1kmh
0 %
sâm
22 °
Dum
14 °
lun
17 °
mar
18 °
mie
18 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii