Proceduri: Ce se întâmplă după alegeri

Proceduri: Ce se întâmplă după alegeri

Alegerile s-au încheiat, acum este rândul preşedintelui să aleagă viitorul guvern. Klaus Iohannis va avea discuţii cu partidele care au depăşit pragul de 5 la sută şi va evalua programele de guvernare. Apoi numeşte prim-ministrul. Premierul formează, în maximum 10 zile, guvernul, care trebuie să obţină 233 de voturi în Parlament

Primul pas după alegeri, așa cum prevede Constituția, constă în îndeplinirea procedurilor legale pentru constituirea noului Legislativ.

Parlamentul nou se întrunește, la convocarea președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Conform regulamentelor celor două Camere, aceste foruri se întrunesc în ziua și la ora stabilite prin actul de convocare emis de șeful statului. Până la alegerea Birourilor permanente, lucrările Camerei Deputaților și cele ale Senatului sunt conduse de către cel mai în vârstă deputat sau senator, în calitate de președinte de vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputați sau senatori, în calitate de secretari.

Pentru validarea mandatelor, Camera Deputaților și Senatul aleg, în prima ședință, o comisie compusă din 30 de deputați și 15 senatori care să reflecte configurația politică a Camerei respective. )

În a 5-a zi de la constituirea Comisiilor de validare, Camera Deputaților și Senatului se întrunesc în ședință, de drept, pentru dezbaterea raportului acesteia. Validarea sau invalidarea mandatelor de deputat sau senator se face cu votul majorității deputaților sau senatorilor prezenți.

Când își încep mandatele deputații și senatorii?

Deputații și senatorii își încep efectiv mandatele la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte. Odată validată alegerea și depus jurământul, fiecare formațiune politică va ști cu exactitate care este numărul de mandate de parlamentari de care dispune.

Cum este ales premierul?

Președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritate absolută în parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, atunci vorbim de majoritatea unei alianțe reprezentate în Parlament. Premierul desemnat are 10 zile la dispoziție pentru a-și negocia susținerea.

Potrivit Constituției, premierul desemnat va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.  Dacă premierul desemnat nu obține voturile majorității deputaților și senatorilor, procedura se reia, iar șeful statului va desemna un nou premier. Dacă premierul desemnat obține voturile majorității deputaților și senatorilor, acesta, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în fața președintelui României.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20 ° C
20.1 °
19.9 °
51 %
9.3kmh
0 %
joi
20 °
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii