Primăriile se pot înscrie în Programul Apă-Canal din 5 aprilie

Primăriile se pot înscrie în Programul Apă-Canal din 5 aprilie

Primăriile din țară se pot înscrie, în perioada 5 aprilie – 6 mai 2024, sau până la epuizarea bugetului, în programul pentru realizarea de sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate, anunță Administraţia Fondului pentru Mediu. Pentru Programul Apă-Canal a fost alocat un buget de 1,5 miliarde de lei.

Ghidul de finanţare a programului a fost publicat în Monitorul Oficial şi pe site-ul AFM.

Fiind vorba de alocarea unor sume generoase şi având în vedere că la nivel naţional avem multe de îmbunătăţit în ceea ce priveşte infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare, consider că este o şansă importantă de care ar trebui să beneficieze cât mai multe localităţi”, a precizat Laurenţiu-Adrian Neculaescu, preşedintele AFM.

Înscrierea în cadrul acestei sesiuni se va face prin intermediul aplicaţiei informatice AFM, în limita a 200% din bugetul alocat sesiunii, arată AFM într-un comunicat.

Programul Apă-Canal are caracter multianual şi se desfăşoară la nivel naţional, pe regiuni.

Sumele alocate pe fiecare regiune, în funcţie de numărul locuitorilor din județe și din Municipiul București

În cadrul programului se finanţează tipurile de investiţii care vizează atât înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă şi a sistemelor de canalizare, cât şi extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi sistemelor de canalizare existente.

Solicitanţii eligibili în cadrul programului sunt: Unităţile Administrativ-Teritoriale la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ; subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti; asocierile fără personalitate juridică, încheiate între solicitanţii din cadrul aceleiaşi regiuni.

Finanţarea, în funcţie de categoria UAT

Conform ghidului de finanţare al programului, se acordă fonduri în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Finanţarea se acordă din fondurile alocate regiunilor, în funcţie de categoria UAT din care face parte solicitantul:

  • 12 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie mai mică de 5.000 de locuitori
  •  20 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.000 – 10.000 de locuitori
  • 30 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori.

În cazul judeţelor şi asocierilor fără personalitate juridică, finanţarea se acordă în funcţie de numărul şi categoria UAT cuprinse în proiect, prin însumarea valorilor corespunzătoare.

Un proiect poate presupune atât lucrări destinate sistemelor de alimentare cu apă, cât şi lucrări destinate sistemelor de canalizare, explică AFM.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.7 ° C
16 °
11.1 °
75 %
4.5kmh
0 %
Dum
22 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °
joi
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii