9 martie: Cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia și Moșii de Iarnă

9 martie: Cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia și Moșii de Iarnă

Pe 9 martie sunt prăznuiți cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia – cei care au refuzat să se închine idolilor, au fost întemnițați și bătuți cu pietre. În anul 2024, Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților – așa cum este cunoscută în popor, este tot pe data de 9 martie.

Sfinții 40 de mucenici erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman pagân Licinius. Aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre. Prin semne divine au fost însă întăriți în dreapta credință. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. În acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi stralucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.

Bărbaţii apreciază obiceiul străvechi de a „bea” 40 de pahare de vin, ce datează din moşi-strămoşi, când se credea că „ porţia” de 40 sau 44 de pahare de vin simbolizează puterea şi vigoarea, pentru că vinul se transformă în timpul anului în sânge şi putere de muncă. Totuși, în tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferența? După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului. Potrivit tradiției populare, în această zi, femeile fac mucenici în formă de opt. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântați și apoi sunt consumați în familie.

Pe 9 martie sărbătorim Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților

În anul 2024, Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților, – așa cum este cunocută în popor, pică în luna martie, mai exact la data de 9 martie, dată cu o mare însemnătate pentru credincioși, amintindu-și de persoanele trecute la cele sfinte. Cu această ocazie, românii își amintesc persoanele decedate, fiind una dintre cele trei zile destinate pomenirii celor decedați.

Cu ocazia Moșilor de Iarnă, credincioșii țin cont de numeroase tradiții și obiceiuri, pentru liniștea sufletelor celor decedați, precum realizarea unui pomelnic cu numele celor adormiți, ce trebuie oferit preotului înainte de rostirea Sfintei Liturghii, alături de cărbuni, tămâie și un colac. În dimineața zilei de 9 martie 2024, credincioșii trebuie să ducă la biserică pachetele pe care își doresc să le dea de pomană, astfel încât acestea să fie binecuvântate, după care se îndreaptă către cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor dragi.

Anul 2024 este unul special față de cei precedenți, deoarece Moșii de Iarnă pică în aceeași zi cu Moșii de Primăvară, dar și cu Mucenicii. Totodată, seara de 9 martie anunță pentru credincioși începutul Săptămânii Albe, mai exact oamenii se pregătesc pentru Postul Paștelui, astfel că începând cu data de 10 martie, aceștia vor începe să renunțe la carne.

Cu ocazia Moșilor de Iarnă, persoanele apropiate omului decedat trebuie să dea de pomană colaci şi colivă, dar să se și roage pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice. Este recomandat ca oamenii să ofere și vase cu mâncare, nu doar pachete cu diferite produse alimentare, cele mai comune și importante fiind colacii, plăcintele, produsele lactate, sarmalele, piftia, dulciurile cu miere și nuci.

Din acest obicei nu poate să lipsească lumânarea, apa și coliva, deseori apa fiind dată de pomană într-o cană nouă, alături de o lumânare. Este bine ca în ziua în care se pomenesc Moșii de Iarnă să aprindem câte două lumânări, una pentru a lumina calea celor stinși din viață și una pentru a ne ruga pentru binele și sănătatea familiei și a propriei persoane, potrivit viva.ro .

Există unele zone din România în care oamenii pun alături de colivă și un bănuț, ce sunt oferite unei persoane mai puțin norocoase, astfel încât să aducă spor în următoarea perioadă.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
21.6 ° C
22.7 °
20.5 °
38 %
8.2kmh
20 %
lun
21 °
mar
19 °
mie
19 °
joi
21 °
vin
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii