Aeroporturile internaționale din România se pregătesc pentru aderarea la spațiul aerian Schengen

Aeroporturile internaționale din România se pregătesc pentru aderarea la spațiul aerian Schengen

Datele Poliţiei de Frontieră arată că numărul ieşirilor şi intrărilor prin aeroporturi se apropie de cel din vămile rutiere. Estimările arată că, în următorul deceniu, raportul se va inversa în favoarea transportului aerian de călători. 

Între timp, aeroporturile internaţionale din ţară se pregătesc pentru momentul 31 martie, când România va fi acceptata în zona Schengen cu spaţiul aerian. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Aeroporturilor din România, David Ciceo, se stabilesc toate detaliile împreună cu Poliția de frontieră.

Numărul românilor și turiștilor străini care zboară din și înspre România crește de la un an la altul. În 2023, s-a înregistrat un record absolut pentru țara noastră: 24,5 de milioane de pasageri. A fost una dintre cele mai mari creșteri la nivel european, față de anul anterior. Doar 8% din zboruri au fost pe rute interne, potrivit tvrinfo.ro.

Intrarea României în spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene va însemna o scădere a presiunii pentru aeroporturile din țară, având în vedere că 70% din trafic se va face în spațiul Schengen.

David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România: „Este o facilitate foarte importantă pentru pasageri. Nu va mai exista pentru zona Schengen controlul actelor de identitate sau al pașapoartelor nici la plecare, nici la sosire”.

În terminalele de pasageri vor fi create două fluxuri – unul Schengen și altul non-Schengen. Unele aeroporturi au trecut prin lucrări de extindere și deja au prevăzut existența celor două fluxuri. La Iași, s-au investit peste 100 milioane de euro în crearea unui nou terminal, în condițiile în care anul acesta sunt preconizați peste 2,5 milioane de pasageri.

Inaugurarea va avea loc chiar în ziua în care România va fi primită în spațiul Schengen pe cale aeriană. Investiții de extindere sau modernizare se fac și la alte aeroporturi din țară, chiar și în cele mici, cu un trafic de sub 200.000 de pasageri anual.

Bugetul ajutoarelor de stat pentru anul acesta se ridică la peste 62 de milioane de lei.

Totuși, în ultimul timp, au fost companii aeriene care și-au anulat unele zboruri pentru că trebuie să-și supună motoarele avioanelor la verificări obligatorii, care necesită mult timp.

David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, mai spune pentru TVR că, „aeronavele Airbus 320 au o problemă cu motoarele Pratt & Whitney. Aproximativ 1.200 de motoare trebuie verificate. Verificarea unui motor durează 270 de zile”

Specialiștii estimează că numărul pasagerilor va crește constant în următorii ani și poate ajunge în 2040 la peste 57 de milioane.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
20 ° C
21.2 °
18.9 °
56 %
8.8kmh
20 %
mie
21 °
joi
15 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii