(VIDEO) Managerul Spitalului Județean de Urgență Timișoara, despre coplata în spitalele private: „Acest lucru va aduce o competiție bună în sistem”

(VIDEO) Managerul Spitalului Județean de Urgență Timișoara, despre coplata în spitalele private: „Acest lucru va aduce o competiție bună în sistem”

Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, a vorbit, în Jurnalul orei 12:00, prezentat de Iulia Bălușă, despre beneficiile introducerii sistemului de coplată în spitalele private din România.

Acesta susține că noul sistem ce va fi valabil de la 1 iulie ”va duce la o competiție bună în sistem”, spitalele de stat fiind obligate, astfel, să-și îmbunătățească serviciile și condițiile de spitalizare, pentru a-și putea păstra pacienții.

Declarația integrală a managerului Spitalului Județean de Urgență din Timișoara:

Acest lucru era posibil și pînă acum, însă nu exista o transparență în sumele care erau decontate de către casele județene de asigurări de sănătate și diferența aceea pe care o percepea unitatea privată. Și atunci omul nu știa care era valoarea reală a serviciului pe care îl plătește și de ce plătește o anumită sumă în plus.

Aceste schimbări sunt, de fapt, niște schimbări de formă, nu de fond. Sunt niște schimbări foarte bune, pentru că vor da ocazia celor care optează să meargă la privat să vadă care este diferența exactă dintre valoarea reală a serviciilor medicale, inclusiv a serviciilor hoteliere și valoarea decontată de către Casa Națională.

Nu trebuie să ne ferim să spunem că tarifele pe care le decontează Casa Națională, respectiv Casa Județeană de Asigurare și unul dintre motivele principale pentru care sistemul de sănătate este subfinanțat, este pentru că el nu acoperă în mod real costul serviciilor medicale. Vorbim aici despre medicamente, vorbim despre materiale sanitare și vorbim despre condițiile hoteliere.

De ce la stat arată diferit un salon, față de majoritatea spitalelor din privat? Sigur că, cu ajutorul fondurilor europene, multe dintre spitalele de stat, inclusiv Spitalul Județean Timișoara, și-au îmbunătățit semnificativ, până chiar la nivel de privat sau chiar mai mult acest tip de regim hotelier.

Ce are de câștigat concret pacientul în acest caz și de ce ar trebui să aleagă privatul?

Nu are neapărat ceva de câștigat pacientul. Are parte de un drept care i se cuvine: dreptul de a putea alege fie într-un spital de stat, fie într-un spital privat, având pe deplin cuoștință despre diferența dintre costul pe care orice pacient trebuie s-o acopere.

Noi, ca cetățeni, trebuie să avem dreptul de alege unitatea în care ne tratăm. Acest lucru va aduce o competiție bună în sistem, pentru că va obliga cumva și spitalele de stat, care până acum au fost cumva mai relaxate în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, să se îmbunătățească dacă vor să păstreze pacienții și adresabilitatea pacienților către acele unități, căci altfel vor începe să piardă din finanțare.

E foarte important să țină pasul. De ce? Pentru că România, trebuie să recunoaștem, este o țară săracă. Nu toată lumea își va permite să plătească această diferență la privat, iar spitalele de stat trebuie să continue să se îmbunătățească și să păstreze standarde de calitate înalte, din două puncte de vedere: pentru această categorie de oameni care nu-și poate permite să plătească acea diferență și pentru simplul fapt că noi asigurăm serviciile de urgență și cele mai dificile cazuri. În privat nu se tratează cazurile dificile.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
16.4 ° C
16.6 °
16 °
73 %
3.6kmh
75 %
joi
16 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii