CSU: Vaccinarea împotriva COVID-19 scapă românii de carantină

CSU: Vaccinarea împotriva COVID-19 scapă românii de carantină

Vaccinare ne scapă de carantină! Este măsura adoptată, de curând, de Comitetul pentru Situații de Urgență. Prin urmare, persoanele care au făcut și a doua doză de vaccin nu mai sunt obligate să stea două săptămâni în casă, la sosirea în România. Decizia este valabilă și în cazul celor care au intrat în contact direct cu un bolnav, dar sunt imunizați.

Românii care s-au vaccinat sunt…scutiți de carantină. Autoritățile consideră că sunt imuni la noul coronavirus și nu mai este nevoie să stea izolați. Este decizia luată de Comitetul pentru Situații de Urgență. Autoritățile au stabilit și în ce situații vaccinul îi poate scăpa pe români de izolare. Este suficient ca o persoană, care se întoarce dintr-o țară cu risc epidemiologic crescut, să prezinte certificatul de vaccinare.

Acesta trebuie să ateste, însă, că persoana în cauză a făcut ambele doze ale vaccinului, fie în ţară, fie în străinătate. De asemenea, trebuie să fi trecut minimum zece zile de la administrarea celei de-a doua doze pentru ca măsura carantinării să fie suspendată.

Vaccinarea îi scapă de carantină şi pe cei care au intrat în contact direct cu o persoană infectată. În cadrul anchetei epidemiologice, cine a intrat în contact cu un om infectat trebuie să arate certificatul de vaccinare. Dacă acel contact a avut loc la zece zile după efectuarea celei de-a doua doze, atunci nu mai este nevoie de carantină.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, de asemenea, ca persoanele care sunt contact direct cu un pacient infectat cu covid-19 pot ieși din carantină în ziua a 10-a, dacă fac un test în a 8-a zi, iar rezultatul este negativ și nu prezintă simptome specifice de boală. Înainte, toţi românii care se întorceau din ţările cu multe cazuri de COVID intrau automat în carantină timp de două săptămâni.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
34.5 ° C
36 °
32.8 °
32 %
3.1kmh
0 %
lun
34 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
38 °
vin
34 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii