Începe vaccinarea împotriva Covid-19 a copiilor între 5 și 11 ani. Interes scăzut: Mai puțin de 3.500 de copii programați prin platforma oficială pentru imunizare

Începe vaccinarea împotriva Covid-19 a copiilor între 5 și 11 ani. Interes scăzut: Mai puțin de 3.500 de copii programați prin platforma oficială pentru imunizare

Autoritățile din România se așteaptă ca doar unul din 5 copii din grupa de vârstă 5-11 ani să se vaccineze împotriva COVID-19. Aștepările oficialilor de la București sunt, deci, modeste: obiectivul de acoperire vaccinală în rândul copiilor sub 12 ani este stabilit la doar 20%, „date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală”, se arată în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății la finalul anului trecut.

  • Ce vaccin este administrat copiilor?

Singurul vaccin care poate fi administrat copiilor mai mici de 11 ani este cel pediatric, produs de compania Pfizer BioNTech – Comirnaty – distinct de cel pentru adulți. Schema de vaccinare a copiilor este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular. Copiii nu se pot vaccina în lipsa consimțământului informat acordat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și în lipsa efectuării triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor. Imunizarea se face atât în cele 220 de cabinete dedicate copiilor in centrele de vaccinare deschise în acest moment la nivel națioanl, cât și în cabinetele medicilor de familie care au solicitat astfel de doze. Programarea se face prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali.

  • Care sunt temerile părinților?

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a răspuns și unora dintre cele mai frecvente nelămuriri și temeri ale părinților, legate de imunizarea copiilor.

Autoritățile au oferit astfel detalii asupra riscului de a dezvolta forme grave de boală în rândul copiilor mai mici de 11 ani, infectați cu SARS-Cov2. Date publicate în octombrie 2021 de Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor din SUA (CDC) au arătat că, la această categorie de vârstă, au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări legate de COVID-19 și aproape 100 de decese din cauza acestei afecțiuni. În prezent, se apreciază că boala COVID-19 este una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din SUA. În plus, s-a observat că și copiii, nu doar adulții, pot să prezinte manifestări clinice persistente după infecție, așa-numitul ”long COVID-19”. Copiii care au COVID-19 pot dezvolta, de asemenea, complicații la distanță, precum sindromul inflamator multisistemic (MIS-C), o afecțiune multiorganică în care diferite organe ale corpului (inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau tubul digestiv) se inflamează determinând manifestări clinice variate, extrem de severe. Din aprilie 2020 până în octombrie 2021, în SUA au fost raportate peste 2.300 de cazuri de MIS-C la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Iar copiii care au comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19.

Totuși, de reținut este și că cei mai mulți copii diagnosticați cu COVID-19 sunt asimptomatici sau au o formă ușoară de boală și recuperarea este fără sechele.

Unii copii pot avea unele reacții adverse după vaccinarea împotriva COVID-19, care sunt similare cu cele care pot apărea după orice altă vaccinare de rutină și care vor dispărea în maximum câteva zile. În situații foarte rare pot apărea reacții adverse mai grave de tipul reacțiilor alergice severe, miocardită sau pericardită, avertizează specialiștii. Cele mai frecvente reacții secundare ale vaccinării împotriva COVID-19 care au fost raportate sunt cele locale (durere locală, roșeața, tumefacție) și reacțiile generale (oboseala, durere de cap, febra, frisonul, durerile musculare și greața).

Pentru că mulți părinți se gândesc să administreze preventiv copiilor paracetamol sau ibuprofen înainte de imunizare, Centrul pentru Controlul și Prevenție al Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă să se renunțe la această practică. Astfel de medicamente pot reduce răspunsul imun la vaccin, explică specialiștii.

Cea mai frecventă îngrijorare a fost cea legată de apariția miocarditei sau a pericarditei după administrarea unui vaccin ARNm COVID-19 la copiii cu vârste cuprinse între 5 -11 ani. Datele statistice de până acum nu par să confirme totuși această temere: de la începerea campaniei de vaccinare la grupa de vârstă 5-11 ani, în SUA au fost raportate doar 12 cazuri in 8.674.378 doze administrate!

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
18 ° C
18 °
17.1 °
55 %
3.6kmh
75 %
vin
16 °
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
21 °
mar
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii