Studiu: doza a treia crește de peste 10 ori numărul de anticorpi

Apar noi informații despre doza a treia de vaccin! Așa numita doză booster crește de peste 10 ori numărul de anticorpi, comparativ cu valorile înregistrate la 6 luni de la rapel și are o eficiență foarte ridicată în fața formelor severe de Covid-19. Specialiştii estimează, însă, că dacă rata de vaccinare scade, valul cinci este posibil să apară în februarie. 99% din persoanele vaccinate cu doza a treia sunt mult mai protejate în fața formelor severe de boală, iar boosterul are eficiență la toate categoriile de vârstă. O arată datele unui studiu recent, realizat de o clinică privată.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, a spus pentru Metropola TV: ” Doza a treia, cum îi spune și numele, e booster-ul. Cee ce înseamnă că va potența răspunsul imun. Este un lucru pe care îl știam încă din momentul în care am început să vorbim de doza a treia.
Sigur că fiecare persoană va răspunde în mod individual, dar este clar că în majoritatea cazurilor vom vorbi de o protecție mult mai bună prin doza a treia. Ceea ce înseamnă că în afară de personalul medical, care avea un risc foarte mare de infectare, în afară de persoanele vulnerabile, cei cu afecțiuni cronice și cu o anumită vârstă, de aici tragem concluzia că pentru toată lumea doza a treia poate avea un real avantaj. Adică să crească într-o măsură mai mare răspunsul imun, ceea ce înseamnă că ne va proteja mai bine pentru tot ceea ce poate să urmeze.”

Cercetătorii au analizat aproape 250 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani, vaccinate cu trei doze Pfizer BioNTech, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticorpilor IgG anti-Spike la 10 zile după administrarea booster-ului.

„Este clar că pentru a avea un sistem imunitar echilibrat pe perioada de pandemie vom avea nevoie de această variantă de booster. Deocamdată vorbim de varianta a treia și vă aduceți aminte că de la început s-a discutat de acest interval de 180 de zile. Până când vor trece și alte luni de la doza a treia e un interval de timp.”

Datele sunt întărite și de rezultatele studiilor internaționale. Luna trecută, compania Pfizer a publicat rezultatele unui studiu clinic efectuat pe 10.000 de persoane, care arată o eficacitate relativă a dozei booster de 95,6%.

 

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
8 ° C
8.1 °
8 °
87 %
0kmh
0 %
lun
13 °
mar
6 °
mie
9 °
joi
10 °
vin
5 °

Opinii