Valeriu Gheorghiță explică: De ce nu pot românii să aleagă între vaccinul Pfizer sau cel de la Moderna

Valeriu Gheorghiță explică: De ce nu pot românii să aleagă între vaccinul Pfizer sau cel de la Moderna

Persoanele care doresc să aleagă ce vaccin vor folosi împotriva Covid-19, Moderna sau Pfizer, nu vor putea face acest lucru, a anunțat șeful campaniei de vaccinare din România.
Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a explicat faptul că în România vor fi prea puține doze de vaccin de la Moderna, pentru a lăsa la libera alegere a cetățenilor tipul de vaccin pe care îl vor primi.

„Ceea ce pot să vă spun este că și în celelalte țări se va întâmpla practic același scenariu. Eu cred că important este când ai două tipuri de produse care au aceeași eficacitate, același profil de siguranță, ceea ce contează în final este să ne protejăm sănătatea, să ne vaccinăm și să purtăm mai departe să ne vedem fiecare de activitățile noastre. În aceste situații, probabil că se va vaccina persoana respectivă cu varianta pe care o dorește. Că nu o să stăm să impunem aceste lucruri, însă cred că este important să fim flexibili și dinamici, și până la urmă este importantă și opțiunea pacientului, dar nu putem să lăsăm la libera alegere, pentru că nu or să fie suficiente doze. Chiar dacă am vrea să își aleagă ce tip de vaccin face, trebuie să înțelegem că prima tranșă vine într-un număr mic, adică 14.000 de doze, comparativ cu 150.000 de doze câte vin de la Pfizer”, spune Gheorghiță.

De asemenea, medicul a subliniat faptul că, deocamdată, nu există dovezi care să arate că un vaccin este mai bun decât altul.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.3 ° C
12.1 °
8.9 °
71 %
4kmh
0 %
Dum
18 °
lun
16 °
mar
11 °
mie
20 °
joi
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii