Guvernul a aprobat legea privind energia eoliană off shore

Guvernul a aprobat legea privind energia eoliană off shore

Guvernul a aprobat joi legea privind energia eoliană off shore care vizează exploatarea unei resurse energetice nepoluante, aflate în zona litoralului românesc – vântul.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat investiții de miliarde de euro în această nouă soluție de a produce energie verde la noi în țară.

„Aprobăm astăzi și un proiect esențial în domeniul energiei, legea privind energia eoliană off shore ne va ajuta să folosim pe lângă gazul din Marea Neagră, o altă resursă majoră a țării în zona litoralului, respectiv vântul. Avem un potențial uriaș, există investiții de miliarde de euro pregătite care așteptau acest nou cadru legislativ. Acum putem folosi acest potențial pentru a produce energie ieftină și verde în folosul românilor”, a anunțat premierul, potrivit TVR.

Proiectului Legii privind energia eoliană offshore a fost trimis spre adoptare Parlamentului, a anunțat Ministerul Energiei.

„Adoptarea unui cadru legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore ale României este un demers vital în asigurarea independenţei şi rezilienţei energetice a României, fiind, totodată, şi o asumare a ţării noastre în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Potrivit sursei citate, datele Băncii Mondiale arată că România are un potenţial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă.

Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea dezideratelor de tranziţie şi decarbonizare a sistemului energetic, precum şi în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei.

Conform proiectului aprobat joi în Guvern, pentru operaţionalizarea investiţiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune şi activităţile de explorare, construcţie a centralelor electrice eoliene offshore şi exploatare a acestora. Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ţinând cont de: potenţialul eolian al acestora, posibilităţile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum şi de restricţiile impuse de Planul de amenajare a spaţiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversităţii şi mediului înconjurător.

În baza studiului, până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore şi actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând ca Ministerul Energiei să iniţieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

Proiectul de lege aprobat în Guvern s-a aflat în consultare publică în perioada 17 iulie – 1 septembrie 2023, fiind supus ulterior unui proces de însuşire a observaţiilor mediului economic şi societăţii civile, precum şi avizării ministerelor responsabile cu punerea sa în aplicare – Consiliului Economic şi Social, Consiliului Concurenţei, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi Consiliului Legislativ. Au fost obţinute 35 de avize şi puncte de vedere de la toate instituţiile relevante, se mai arată în comunicatul ME.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
12.6 ° C
13.8 °
11 °
91 %
2.7kmh
0 %
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii