Marcel Ciolacu: „Eu știu că politicile energetice sunt făcute de Ministerul Energiei”

Marcel Ciolacu: „Eu știu că politicile energetice sunt făcute de Ministerul Energiei”

„Până la 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat de Guvern pentru perioada următoare. Există o abordare pe aceste luni în care energia e deja vândută și am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR, a dus la inventarea din nou a băieților deștepți din energie”, a declarat azi liderul PSD, Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă. 

„Anul trecut energiaa fost vândută cu 300 – 400 și azi o cumpărăm cu toții la un preț de 3.000. Avem o supraimpozitare la producător, dar și acolo cineva a strecurat în Ordonanță să fie luat prețul mediul, așa încât s-au încadrat sub 450 ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aș dori ca premierul să afle cine a strecurat acest preț mediu în Ordonanța trecută, să știm cine subteran face jocurile în România pentru energie.

Eu știu că politicile energetice sunt făcute de Ministerul Energiei. E posibil să fie scăpare a ministrului, dar responsabilitatea e a Ministerului Energiei, că ei sunt promotorii Ordonanței”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă liberalul Virgil Popescu ar trebui să mai rămână ministru al Energiei, Ciolacu a răspuns: „În opinia mea, dl ministrul Popescu are o responsabilitate ca până la 1 septemrie să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia e deja vândută și perioada următoare, în care energia nu e vândută și cred că trebuie să avem o perspectivă până în 2025”.

Liderul PSD a mai spus că: „nu poți să cumperi energia de anul trecut cu 400 de lei, fără s-o plătești. Dacă Hidro a vândut energia anul trecut nu înseamnă că a încasat banii. Ei încasează acum când respectivii cumpărători vând cu 3.000. Va fi o abordare pe această perioadă și pe perioada vitoare, când avem deja vreo 23% deja din energie vândută pe anul viitor”

„Pe zona casnică trebuie venită cu o reglementare a prețului. A, văzut și sistemul grecesc în care au prețul stabilit pentru fiecare tip de energie: pe cărbune, nuclear, eolian, panouri verzi sau hidro. De la acel preț încolo se vine cu o supraimpozitare. Ce am stabilit cu premierul e că prețul de 0,68 – 0,8 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice”, a mai afirmat liderul PSD.

Acesta a precizat că se poate veni și cu o compensare dacă prețul e mai mare dar, „din câte știu eu prețul de producție nu depățețte 0,68 și 0,8.

„Important e să avem banii pentru plafonare și să nu intrăm în deficit”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
11 ° C
13.3 °
9 °
96 %
2.2kmh
20 %
sâm
21 °
Dum
21 °
lun
24 °
mar
26 °
mie
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii