Cine va fi noul premier?

Cine va fi noul premier?

Președintele Iohannis a convocat din nou o rundă de consultări luni pe 21 decembrie, după ce nu a cazut de acord cu nicio formațiune politică privind viitorul prim-ministru. Decizia de a nominaliza un premier este la preşedintele Klaus Iohannis, întrucât, în urma turului de scrutin, niciun partid politic nu a obţinut peste jumătate din votul alegătorilor. Tot luni se va constitui și noul Parlament.

Fiecare partid a venit cu propria propunere de premier: PNL cu Florin Cîţu inițial, urmat de Ludovic Orban, USR-Plus cu Dacian Cioloş, iar PSD cu Alexandru Rafila. Negocierile au inceput după ce președintele Iohanis a forțat demisia premierului Ludovic Orban. Retragerea premierului a complicat lucrurile, iar preşedintele l-ar fi preferat pe generalul de carieră Nicolae Ciucă pe postul de premier, însă partidul s-a opus. Astfel a revenit în ecuaţie vechea propunere cu Florin Cîţu, actualul ministru de finanţe, care a mai fost o dată numit şi s-a retras.

Negocierile dintre partidele de dreapta PNL, USR-Plus, UDMR, care ar avea o majoritate în Parla­ment, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor, s-au derulat în weekend, însă s-au blocat la împărţirea funcţiilor în Parlament: Ludovic Or­ban, premier demisionar şi pre­şedintele PNL, şi-ar dori preşedinţia Camerei Deputaţilor, funcţie revendicată şi de USR-Plus.

Alianța USR PLUS anunță într-un comunicat de presă că respinge varianta acceptării lui Ludovic Orban ca premier. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, partid care a câştigat alegerile dar nu poate forma o majoritate în jurul său, este de părere că guvernul ar trebui să fie unul de uniune naţională.)
Deci negocierile pentru formarea noului guvern sunt, deocamdată, blocate de insistența lui Ludovic Orban de a fi șeful Camerei Deputaților, funcție pe care o revendică și USR-PLUS pentru Dan Barna. Uniunea Salvați Români-PLUS își negociază la rândul ei în forță pozițiile.

Declarații
„Astăzi nu sunt întrunite încă condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma noul guvern. Am primit astăzi câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări până lucrurile se cristalizează. În dată de 21 decembrie, luni, se va constitui noul Parlament”, a spus Klaus Iohannis, preşedintele României.

„I-am prezentat președintelui poziţia de principiu a PNL. PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta. I-am prezentat preşedintelui mandatul acordat de BPN, şi anume formarea unui guvern de cen­tru-dreapta, cu posibili parteneri, USR- PLUS, UDMR şi minorităţi naționale, un program de guvernare“, a declarat
Ludovic Orban, președintele PNL.”Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”, se arată într-un comunicat al USR PLUS.
„Normal în această construcţie politică partidul care a câştigat alegerile trebuie să desemneze primul-ministru în persoana domnului Alexandru Rafila”, a conchis Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
22.5 ° C
23.9 °
20.1 °
50 %
2.2kmh
75 %
sâm
23 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
22 °
mie
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii