Noul buget al Primăriei Capitalei își pune speranțele în fonduri europene inexistente și în ajutorul divin

Noul buget al Primăriei Capitalei își pune speranțele în fonduri europene inexistente și în ajutorul divin

Lucrările la Spitalul Metropolitan nu vor începe anul acesta. În bugetul Primăriei Generale, pus în dezbatere publică, s-a alocat pentru spital o sumă de aproape 1.400 de ori mai mică decât costurile proiectului. În același timp, pentru reabilitările la rețeaua rutieră și feroviară în București se va aloca uriașa sumă de 1.000 de lei.

Bugetul Primăriei Capitalei a fost pus în dezbatere publică. Per total, bugetul general pe anul 2021 se ridică la suma de 9,59 miliarde lei.

Primăria Capitalei alocă pentru plata datoriilor mai vechi, anul acesta, un miliard de lei. În ton cu problema, actuală, cu apa caldă și mai degrabă cu lipsa ei, Primăria Capitalei nu alocă foarte mulți bani de la buget, ci mizează atât pe fonduri europene, cât și pe venituri din PNRR pentru modernizarea rețelei de termoficare.

Finanțarea s-ar ridica la peste 1,5 miliarde lei, credite de angajament. Din acești bani, aproape 1,1 miliarde lei sunt finanțare externă nerambursabilă. Numai că onor conducerea PMB habar nu are că astfel de cheltuieli nu sunt eligibile prin PNRR. Dar nu contează, potrivit primarului general acesta este un buget care face curățenie în primărie și pregătește construcția noului București.

Haideți să vedem cum se construiește ”noul București” cu sume alocate la ”mișto”.

De exemplu, pentru reabilitarea sistemului rutier si linii de tramvai-Bd Aerogării s-a alocat suma de 1.000 lei. Valoarea totală a proiectului este 87 milioane lei și până acum s-au plătit 38 milioane lei.

La fel și cu reabilitarea Pasajului Muncii, s-a alocat tot suma de 1.000 de lei. Valoarea totală a proiectului este de 94 milioane lei și până acum s-au plătit 62 milioane lei. Tot de 1.000 de lei vor beneficia și locuitorii sectorului 6, pentru programul local multiannual, privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Valoarea totală a proiectului este de 250 milioane lei.

Am făcut o scurtă analiză a pieței, iar cu cei 1000 de lei alocați pentru fiecare dintre programele de reabilitare se vor putea cumpăra cinci cutii de vopsea, calitate medie, sau 20 de baxuri de polistiren pentru izolarea blocurilor.

Și pentru că tot suntem în pandemie, pentru spitalul Metropolitan s-au alocat doar 335 de mii de lei. Pentru a ne face o idee, finalizarea acestei investiții presupune cheltuirea a 4,7 miliarde de lei, adică de peste 1.000 de ori mai mult decât suma alocată anul acesta.

Pentru oamenii care frecventează prelungirea Ghencea Domnești și Bd. Ghencea cu Strada Brasov, anul 2021 nu este anul schimbărilor. Supralărgirea necesară astfel încât traficul să fie degrevat în zona aceea a primit finanțare de doar 47 de milioane de lei. Valoarea totală a lucrării se ridică la 564 de milioane de lei, adică de aproape 11 ori mai mare decât suma alocată.

Deci pe lângă aglomerarea specifică, zona va mai fi și plină de autospeciale și echipamente ale firmei care efectuează semi-lucrări din cei aproape 50 de milioane de lei alocați.

Și sportul este neglijat. S-au alocat doar 1,4 milioane de lei pentru construirea Sălii Polivalente Lia Manoliu. Costul total al construcției se ridică la 658 de milioane de lei.

În buget sunt și proiecte importante pentru care s-au alocat destul de mulți bani, precum: sistemul de management al documentelor și fluxurilor de lucru în primăria Capitalei – circa 1 milion de lei, adică de trei ori mai mulți bani decât au fost alocați pentru spitalul Metropolitan. La fel și la consolidarea și reabilitarea fațadei imobilului din bd. Regina Elisabeta nr. 29-31, pentru care s-au alocat 25 milioane de lei.

Așadar, noul buget își pune speranțele în fonduri europene inexistente și în ajutorul divin. Până atunci însă, bucureștenii vor dispune de, cel mult, zeci de găleți de vopsea și câteva baxuri de polistiren.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
15 ° C
16.1 °
13.8 °
88 %
5.1kmh
75 %
mie
14 °
joi
10 °
vin
14 °
sâm
16 °
Dum
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii