UNSR: „Guvernul vrea să trimită tinerii să studieze în străinătate pe banii statului”

UNSR: „Guvernul vrea să trimită tinerii să studieze în străinătate pe banii statului”

Uniunea Națională a Studenților din România susține că Guvernul vrea să trimită tinerii să studieze în străinătate pe banii statului.

„Precum boierii din veacul al XIX-lea care își trimiteau copiii la studii în Franța, Germania, Austria sau Marea Britanie, actualul guvern dorește să trimită viitorul țării în state pentru a-și finaliza studiile superioare, pe banii statului care nu vor fi returnați, în cazul în care aceștia aleg să se întoarcă în România. UNSR consideră acest proiect de lege nepotrivit pentru standardele de învățământ ale țării noastre în prezent și consideră că se încearcă o glumă la adresa sistemului de învățământ superior românesc, sprijinind studiile în străinătate prin împrumuturi nerambursabile condiționate”, se arată într-un comunicat al UNSR.

Reprezentanții Uniunii consideră că România se poate mândri cu un număr mare de universități de top, precum UBB, care se află în topul QS World University Rankings, UB, pe prima poziție pe plan național în clasamentul „2020 Times Higher Education University Impact Rankings”, iar TUIAȘI se plasează în topul internațional – Top Shanghai 500, alături de UMF Iași.

De asemenea, reptrezentanții studenților susțin că numărul tinerilor din străinătate care aleg să studieze în universități din România crește de la an la an, acesta fiind un exemplu relevant pentru evoluția calității învățământului superior românesc.

„România este una din cele 8 state membre care înregistrează cele mai mari cifre pentru studenții plecați în străinătate pentru a urma studii de masterat, alături de Bulgaria, Germania și Polonia. Din procentul de studenți din străinătate, descoperim că: 6.6% din studenții care studiază în Ungaria sunt români, 6% în Danemarca și 9% din Italia”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, UNSR susține că 5.4% din studenții români se află în străinătate.

„Sistemul de învățământ superior din România așteaptă multe soluții pentru probleme cronice, însă soluția propusă de actualul guvern al României nu este una propice, și nicidecum una salvatoare. Studenții români pledează pentru investiții în sistemul nostru de învățământ, nu în cele din străinătate, sumele pretinse pentru studenții care vor pleca în străinătate ajutând universitățile și implicit țările gazdă, și nu țara noastră. Studenții români pot fi încurajați să revină prin o multitudine de variante mult mai sănătoase pentru țara noastră, precum dezvoltarea infrastructurii pentru un sistem economic puternic, crearea de noi locuri de muncă bine plătite și crearea unui mediu bun pentru întemeierea unui viitor și a unei familii în această țară”, arată UNSR.

Uniunea nu este de acord cu proiectul și cere consultări pentru a ajunge la un pachet de soluții mai bune: „Suntem de părere că acest proiect poate fi discutat în viitorul îndepărtat, într-o perioadă în care finanțarea sistemului de educație va fi mult mai substanțială”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.3 ° C
12.1 °
8.9 °
71 %
4kmh
0 %
Dum
18 °
lun
16 °
mar
11 °
mie
20 °
joi
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii