A început a doua etapă de vaccinare în România

A început a doua etapă de vaccinare în România

După aproape trei săptămâni de la primul vaccin administrat, timp în care au fost imunizate 154.000 de persoane din rândul personalului medical, România intră în a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus. Aici sunt incluși oamenii de peste 65 de ani, cei cu boli cronice și anumiți angajați. Astăzi însă se va da doar startul înscrierilor, de la ora 15, pentru că multe dintre centrele de vaccinare nu sunt gata.
În a doua etapă de vaccinare sunt incluse persoanele de pe 65 de ani, oamenii cu boli cronice și angajații din domenii considerate esențiale. Numai că astăzi se pot face doar înscrieri pentru că, din cele 750 de centre de vaccinare care ar trebui deschise pe 15 ianuarie, cele mai multe sunt încă în curs de echipare și avizare, așa că se vor deschide abia săptămâna viitoare.
Startul imunizării propriu-zise se va da, așadar, abia luni. Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat, acum câteva zile, cum se pot face programările persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice.

 

Medicul Valeriul Gheorghiță a anunțat că „platforma va fi disponibila pe data de 15 ianuarie, de la ora 3, se va putea incepe programarea…Modalitatea de programare, pentru cei peste 65 de ani, se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin call center. Vom avea un nr unic la nivel national, pe care vi-l pot spune, 021 4144425.

În cazul persoanelor angajate în domenii esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.
Valeriu Gheorghiţă a mai menționat că medicii vor fi cei care vor decide ce vaccin trebuie folosit.

„Din punctul de vedere de siguranţă şi eficitate, sunt absolut asemanătoare. Alegerea nu trebuie să fie complicată. Elementul care va conta va fi cantitatea acestor doze. Cantitatea Moderna e incomparabil mai mică decât Pfizer.” A declarat Valeriu Gheorghiță

Premierul Cîțu a spus că și-a propus ca până în septembrie să fie imunizați peste un milion de oameni, prag pe care autoritățile îl consideră suficient pentru a pune capăt pandemiei.

Florin Cîțu a declarat că „Aceasta viteza cu care facem … trebuie s atinem cont si de felul in care vin vaccinurile….repet, obiectivul este septembrie…1 milioane 400 de romani sa fie vaccinati, s aaiba si prima, si a doua doza.”

Coordonatorul campanie de vaccinare a precizat că cele 1.766 de puncte de vaccinare vor putea asigurara imunizarea a peste 100.000 de persoane în fiecare zi, însă totul depinde de stocurile de vaccinuri.

Din primele 154.000 de persoane vaccinate în România până la jumătatea lunii ianuarie, 544 au avut reacții adverse: 330 au fost așa-numitele reacții generale și 214 au avut dureri la locul injectării. Toate reacțiile adverse semnalate până acum în România sunt considerate comune și minore.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
6.9 ° C
8.8 °
5 °
88 %
4.1kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
16 °
mar
14 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii