Primăria Constanţa a depus dosarul de candidatură la titlul de Capitală Mondială a Cărţii UNESCO 2023

Primăria Constanţa a depus dosarul de candidatură la titlul de Capitală Mondială a Cărţii UNESCO 2023

Primăria municipiului Constanţa a depus dosarul de candidatură pentru obţinerea titlului de Capitală Mondială a Cărţii UNESCO 2023, a informat joi administraţia locală.

Titlul de Capitală Mondială a Cărţii se acordă pe o durată de 12 luni, unui singur oraş desemnat de UNESCO.

„Primăria municipiului Constanţa a transmis astăzi către Secretariatul UNESCO dosarul de candidatură pentru obţinerea titlului de Capitală Mondială a Cărţii UNESCO 2023, potrivit apelului de candidaturi lansat la începutul acestui an (…). Este pentru prima oară când municipiul Constanţa depune un program de candidatură pentru desemnarea în calitate de Capitală Mondială a Cărţii UNESCO. Iniţiativa UNESCO a fost lansată în 2011 pentru încurajarea culturii scrise şi a lecturii. La nivel mondial, titlul de Capitală Mondială a Cărţii se acordă pe o durată de 12 luni, începând cu Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor (23 aprilie), unui singur oraş”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.

Potrivit sursei citate, candidatura municipiului Constanţa beneficiază de o susţinere internaţională, naţională şi locală substanţială.

„Candidatura municipiului Constanţa a primit scrisoarea oficială de aprobare a candidaturii de către Comisia României pentru UNESCO şi este sprijinită la nivel naţional de patru asociaţii naţionale profesionale active (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România / APLER, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România / ANBPR, Asociaţia Bibliotecarilor din România / ABR, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Dobrogea), cărora li se adaugă Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Asociaţia Municipiilor din România / AMR, Asociaţia Naţională a Oraşelor şi Regiunilor Istorice şi de Artă / ALZIAR, precum şi numeroase edituri, fundaţii, asociaţii şi publicaţii culturale din România, precum Fundaţia Culturală Ideea Europeană, Editura Ideea Europeană, Editura Litera etc.”, a menţionat Primăria Constanţa.

Un număr de 12 localităţi din România – municipiile Bucureşti, Oradea, Alba-Iulia, Vaslui, Bacău, Drobeta-Turnu Severin, Olteniţa, Reghin, Râmnicu Vâlcea, Deva, Piteşti, precum şi oraşul Ovidiu – sprijină candidatura Constanţei, apreciind că are şanse reale de a aduce, în premieră în România, titlul de Capitală Mondială a Cărţii UNESCO.

Candidatura este sprijinită totodată, prin scrisori de susţinere, de către şapte oraşe din afara României (cu şase dintre acestea Constanţa are relaţii de înfrăţire, colaborare şi/sau parteneriat) – Brest/Franţa, Sulmona/Italia (oraşul naşterii lui Publius Ovidius Naso), Batumi/Georgia, Turku/Finlanda, Fort Lauderdale/SUA, Novorossisk/Rusia, Kaohsiung/Taiwan.

Mottoul candidaturii este: ‘Ovidiu, ce trăieşte demult pe ţărmul getic, / Din Tomis vă trimite-acum aceste cărţi!’ (Publis Ovidius Naso), iar conceptul candidaturii mizează pe simbolurile şi metaforele culturale ale relegării poetului latin Publius Naso la Tomis: ‘Constanţa preia mesajul de rezistenţă al patronului său cultural Ovidius şi trimite cărţi către lume, în calitate de Capitală Mondială a Culturii UNESCO 2023, cu mesajul că niciodată şi nicăieri cultura nu îngenunchează, nu se predă”, a informat Primăria Constanţa.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
18.7 ° C
19.4 °
17 °
93 %
2.1kmh
90 %
sâm
21 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
23 °
mie
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii