PSD avertizează românii: „E rău și va fi și mai rău cu acest Guvern”

PSD cere premierului Florin Cîțu să dea explicații românilor despre rectificarea bugetară, mai ales în urma criticilor Consiliului Fiscal. Social-democrații îi transmit să fie atent la opinia experților despre efectele „nocive ale guvernării actuale”.

„Consiliul Fiscal confirmă derapajul grav al economiei, semnalat insistent de PSD”, au transmis, vineri, social-democrații într-un comunicat de presă. PSD amenință că va dărâma „catastrofalul” guvern de coaliție prin moțiunea de cenzură pregătită la începutul sesiunii din toamnă.

„E rău și va fi și mai rău cu acest Guvern! O spune evaluarea neutră a Consiliului Fiscal care arată textual că actualul proiect de rectificare bugetară ,,slăbește consolidarea bugetară așa cum era anunțată pentru anul 2021, manifestă un derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare, arată incapacitatea guvernului de a ține sub control creșterile de prețuri peste așteptări la bunuri și servicii achiziționate de stat și comportă riscuri considerabile, ce se pot materializa prin evoluții economice defavorabile viitoare, la nivel intern și internațional”.

Singura ieșire din acest cerc vicios al nenorocirii prognozate este schimbarea catastrofalului Guvern Cîțu. Aceasta este prioritatea politică imediată a PSD, pe care o va definitiva la nivelul conducerii partidului și a grupurilor parlamentare, la finalul acestei săptămâni, în contextul deja anunțatei intenții de depunere a unei moțiuni de cenzură, imediat după începerea sesiunii parlamentare”, potrivit comunicatului de presă al PSD.

„Experții subliniază, în cea mai recentă opinie, consecințele economice nocive ale guvernării actuale!

Ei confirmă astfel avertismentele repetate ale Partidului Social Democrat: România este într-un profund dezechilibru economic, ca urmare a politicilor hazardate ale Guvernelor Orban și Cîțu.

Veniturile în scădere acută, creșterea masivă a cheltuielilor, adâncirea gravă a tuturor deficitelor și sarabanda de împrumuturi la costuri enorme, de miliarde  de euro anual, riscă să compromită pe termen lung orice șansă de redresare și echilibrare, dacă actualele tendințe continuă.

Guvernul Cîțu angajează cheltuieli bugetare iresponsabile (+21,4 miliarde de lei), peste sumele prevăzute în buget, în condițiile anticipării unor venituri supraestimate și insuficiente (+17,6 miliarde de lei).

Este grav că venituri temporare, precum recuperarea taxelor și impozitelor amânate din cauza pandemiei, ajung să finanțeze cheltuieli bugetare permanente!

România va continua să fie îngropată în împrumuturi, nu pentru investiții, ci pentru plăți curente.

Și mai grav este că miliarde de lei sunt direcționate abuziv, discreționar, pentru a ”cumpăra” favoruri politice în interes personal sau de grup. Revoltător și fără precedent, 3 miliarde de lei au fost luați din bugetul de pensii, oricum aflat în grav deficit, pentru ca premierul Cîțu să-i poată direcționa către primarii de ale căror voturi are nevoie ca să ajungă președinte al PNL”, mai arată social-democrații.

Reacția PSD vine după ce Consiliul Fiscal a avertizat că în proiectul de rectificare bugetară se manifestă un derapaj major pe partea de cheltuieli, cauzate de incapacitatea de a le ţine sub control, dar și de creşterile de preţuri peste aşteptări la bunuri şi servicii achiziţionate de stat. Testul sever va fi anul 2022, când va fi nevoie de o corecție bugetară care să compenseze derapajul bugetar din acest an, este opinia Consiliului Fiscal.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer fragmentat
13 ° C
13 °
12.1 °
76 %
2.6kmh
75 %
mar
16 °
mie
14 °
joi
17 °
vin
24 °
sâm
27 °

Opinii