România are a doua cea mai slabă rată de reciclare a deșeurilor din Uniunea Europeană

România are a doua cea mai slabă rată de reciclare a deșeurilor din Uniunea Europeană

Din acest motiv Comisia Europeană ne arată cu degetul. Ca să atingem standardele de reciclare impuse, autoritățile au hotărât să ia măsuri. Pentru fiecare pet, sticlă și doză de aluminiu cumpărată vom plăti o taxă de 50 de bani. Acești bani îi vom primi înapoi doar dacă vom returna recipientul.

Reciclăm doar 14% din deșeurile municipale, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 47%. Din acest motiv Comisia Europeană a hotărât să pună piciorul în prag. Pentru cantitatea de plastic introdusă pe piață și nereciclată, România va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană începând de anul acesta.

Ministrul Mediului a anunțat că vrea să implementeze un sistem de tip garanție – returnare care speră să-i încurajeze pe români să recicleze.

În câteva săptămâni va fi gata o Hotărâre de Guvern care prevede o taxă pe ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă. Pentru fiecare astfel de recipient vom plăti la casele de marcat 50 de bani în plus. Această taxă este considerată o garanție pe care o vom putea recupera doar dacă returnăm recipientul.

Magazinele pot alege să înapoieze garanția clienților în bani, vouchere sau puncte valorice. Oamenii speră ca măsura propusă, aflată acum în dezbatere publică, să reducă cantitatea de deșeuri care ajunge în natură.

Recipientele vor fi înapoiate de către clienți la automate speciale în orice magazin. Oficialii își doresc ca proiectul să fie gata până în primăvară, iar din 2022 să se înceapă investiția în sistemul de colectare. O provocare va fi în rândul magazinelor mici. Acestea trebuie să găsescă spații pentru automatele de colectare.

Sistemul de tip garanție-returnare care va fi implementat în România există deja în țări precum Norvegia, Suedia, Estonia și Danemarca. România se află pe locul 26 din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene la capitolul reciclare.

Germania este pe primul loc cu o rată de reciclare de 67.3%. Este urmată de Slovenia cu 58.9%. Pe locul trei se află Austria care reciclează aproximativ 57.7% din deșeurile de pe teritoriul țării. România speră să atingă în următorii trei ani o țintă de reciclare a deșeurilor de 90%.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.3 ° C
12.1 °
8.9 °
71 %
4kmh
0 %
Dum
18 °
lun
16 °
mar
11 °
mie
20 °
joi
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii