16 noiembrie: Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

16 noiembrie: Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

La inițiativa Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO (L160/2013), Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România este aniversată în fiecare an pe 16 noiembrie.

Până în prezent, România a înscris în lista Patrimoniului 7 situri culturale: bisericile din Moldova, Mănăstirea din Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, Centrul istoric al Sighișoarei, bisericile de lemn din Maramureș și Peisajul cultural minier Roşia Montană, precum și 2 situri naturale: Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei.

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, împreună cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Romfilatelia, a organizat miercuri, 16 noiembrie 2022, începând cu ora 12.30, expoziția ,,Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural – 50 de ani”, în foaierul sălii de plen a Camerei Deputaților.

Evenimentul a celebrat împlinirea a 5 decenii de la adoptarea Convenției privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural.

În deschiderea expoziției au susținut alocuțiuni: Consilierul Prezidențial, Sergiu NistorDepartamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputat Ana-Maria Cătăuță, E.S. Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, E.S. Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze, E.S. Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova, Janina Sitaru, secretar de stat  în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Oana Zaharia, manager interimar al Institutului Național pentru Patrimoniu, Cristina Popescu, director general al Romfilatelia, precum și lectorul universitar, Alexandru Andrășanu, coordonator al Programului Geoparcuri UNESCO.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.6 ° C
19.4 °
17.7 °
54 %
4.1kmh
0 %
joi
17 °
vin
19 °
sâm
21 °
Dum
22 °
lun
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii