Cum îi convingi pe români să se vaccineze? Expert: „Dacă s-ar da în mediul rural câte un tractor pe săptămână, oamenii s-ar vaccina”

Cum îi convingi pe români să se vaccineze? Expert: „Dacă s-ar da în mediul rural câte un tractor pe săptămână, oamenii s-ar vaccina”

În vreme ce campania de vaccinare a cunoscut un declin masiv, experții în sănătate încearcă să găsească soluții pentru a-i convinge pe români să se imunizeze anti-COVID. Mai mult, aceștia vorbesc și despre motivele pentru care s-a ajuns ca, în prezent, numărul celor care se vaccinează să fie foarte mic.

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a vorbit la Metropola TV despre motivele pentru care campania de vaccinare anti-COVID a eșuat.

„Campania de informare a populației este una care nu s-a desfășurat corespunzător și continuă să eșueze. Avem multiple grupuri în România cu multiple tipuri de temeri, de frici, care trebuie adoptate în mod diferit. Aici trebuia alocat un buget substanțial, pentru a avea o campanie de informare care să fie condusă de specialiști în comunicare și care să fie o campanie continuă, cu parteneriat, dar în comunitate.

Din nefericire, Guvernul s-a focalizat pe stocuri și pe furnizarea vaccinului, nu pe informarea populației, ca să facă serviciul respectiv – vaccinul – mai atrăgător”, a declarat acesta.

Vocile care încă îndeamnă populația la prudență sunt reduse la tăcere sau sunt prea puține. Primează vocile care ne îndeamnă să ne relaxăm ori populația, atunci când este îndemnată la relaxare, e ca și cum nu mai există niciun virus și nu putem conștientiza importanța vaccinării.

Răzvan Cherecheș: „Mesajele autorităților ar trebui să se focalizeze pe faptul că vom avea un val patru”

Pandemia nu a trecut, iar dintr-o populație de 19 milioane, sunt vaccinați peste patru milioane de oameni, iar un milion a trecut deja prin boală. Restul de 14 milioane sunt vulnerabili în fața virusului.

„Din nefericire, vom avea un val patru care va începe în toamnă, din momentul în care vremea se va răci, vom reintra în case și vom începe să respirăm unii peste alții.

Mesajele autorităților ar trebui să se focalizeze pe faptul că vom avea un val patru. Mai mult, avem varianta Delta, varianta indiană de tulpină și în România, care va deveni dominantă până în toamnă și care, fiind cu 60% mai infecțioasă, crește procentul de necesar pentru imunitatea de grup.

Ori în momentul în care focusul continuă să fie pe relaxare, pe vară, în mod evident că percepția riscului personal este foarte redus. Oamenii nu văd motive să se vaccineze, din moment ce totul din jurul lor le spune că totul este ok.

Ori noi suntem momentan într-o pauză a epidemiei. Nu este finalul epidemiei”, a mai explicat expertul în sănătate.

La maratoanele de vaccinare au participat specialiști cu notorietate. Oamenii s-au îngrămădit să se vaccineze la aceștia. Ar putea merge campania de vaccinare scoțându-i în față pe specialiștii în domeniu, pe același sistem al maratoanelor de vaccinare?

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, susțin că autoritățile trebuie să caute soluțiile potrivite care să-i convingă pe oameni să se vaccineze împotriva coronavirusului.

„Trebuie să găsim soluții, pentru că nu suntem deloc într-un moment bun. Sigur că da, nu sunt soluții general valabile și nu o singură persoană sau câteva pot vaccina întreaga populație. Cred că este extrem de important acum să ne concentrăm atenția asupra acestor caravane mobile. Nu în ultimul rând, este nevoie de informare, aceasta este prioritară.

Într-adevăr, ne așteptăm la un val patru. În spitale, chiar dacă și-au redus dimensiunile, secțiile covid sunt active și funcționale, tocmai pentru că vrem să fim pregătiți în momentul în care numărul de cazuri probabil va crește.

Dacă ne uităm puțin la Marea Britanie și ne uităm la ce s-a întâmplat anul trecut și în iarnă, o să vedem că în România numărul de cazuri a crescut la câteva săptămâni – două luni din momentul în care a început să crească valul de infectări acolo, așa că la numărul de persoane nevaccinate în acest moment în România, veștile nu sunt deloc bune”, a declarat, la Metropola TV, Beatrice Mahler.

Și totuși, cum ar putea fi convinși oameni să se vaccineze? Răzvan Cherecheș vine cu o idee inedită.

„Trebuie intensificate eforturile și trebuie pași mai creativi. În alte țări se fac tombole la care participă doar cei care s-au vaccinat. Dacă pentru mediul rural s-ar da, prin tombolă, pentru cei vaccinați un tractor pe săptămână, vă garantez că ar crește procentul de vaccinare”, a precizat expertul în sănătate publică.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
16.6 °
11 °
74 %
4.9kmh
0 %
lun
21 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
13 °
vin
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii