Record absolut. Vara lui 2023 a fost cea mai căldă din ultimii 2.000 de ani. Ce ne așteaptă?

Record absolut. Vara lui 2023 a fost cea mai căldă din ultimii 2.000 de ani. Ce ne așteaptă?

Este oficial: vara trecută a fost cea mai caldă din istorie. De altfel, 2023 a fost în întregine cel mai călduros an înregistrat vreodată în lume, însă recordurile legate de anul trecut nu se opresc aici. Oamenii de ştiinţă au reuşit să stabilească faptul că vara din emisfera nordică a fost cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani, potrivit unui studiu publicat marţi, despre care scrie AFP, preluat de news.ro.

Studiul a apărut în revista Nature, iar autorii au reconstituit temperaturile din trecut pentru lunile iunie-august.

„Nu ar trebui să fim surprinşi. Pentru mine, aceasta este doar o continuare a ceea ce am început prin eliberarea de gaze cu efect de seră, odată cu utilizarea masivă a combustibililor fosili începând cu era industrial”, a declarat Jan Esper, profesor de climatologie la Universitatea Gutenberg din Mainz, Germania, şi autorul principal al studiului, citat de AFP.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au folosit date furnizate de inelele copacilor pentru a estima temperaturile înainte ca acestea să fie înregistrate de instrumente de măsură, adică înainte de anul 1850 şi până în anul 1 d.Hr.

Analizând inelele arborilor – inelele concentrice care se formează în trunchiul transversal al unui copac de-a lungul timpului – este posibil să se reconstituie cu precizie condiţiile climatice din trecut, cu ajutorul unei discipline cunoscute sub numele de dendrocronologie.

Studiul arată că vara anului 2023 a fost cu cel puţin o jumătate de grad Celsius mai caldă decât vara anului 246, cea mai caldă din această perioadă de înainte de înregistrările instrumentale. Această valoare ia în considerare o anumită marjă de incertitudine pentru datele din trecut. Fără această marjă, vara anului 2023 ar fi fost chiar cu 1,19°C mai caldă decât vara anului 246.

Diferenţa faţă de trecut se măreşte şi mai mult atunci când sunt luaţi în considerare cei mai reci ani, subliniind caracterul excepţional al încălzirii recente. De exemplu, vara anului 2023 a fost cu aproape 4°C mai caldă decât vara anului 536, când temperaturile au scăzut mult din cauza unei erupţii vulcanice.

Verile mai călduroase au consecinţe şi asupra sănătăţii: într-un alt studiu publicat marţi în revista Nature Communications, cercetătorii au stabilit că zeci de milioane de persoane cu vârsta de peste 69 de ani vor fi expuse la zile de căldură extremă, periculoase pentru sănătatea lor, până în 2050.

În prezent, 14% dintre persoanele în vârstă sunt expuse la zile în care termometrul depăşeşte 37,5°C, ceea ce poate agrava o serie de probleme medicale şi poate duce chiar la deces. Potrivit studiului, se aşteaptă ca această proporţie să crească la 23% până în 2050.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.3 ° C
15 °
12.1 °
66 %
1kmh
0 %
vin
19 °
sâm
20 °
Dum
10 °
lun
14 °
mar
8 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii