Vizită istorică: Regele Charles al III-lea, primit cu onoruri la Cotroceni

Vizită istorică: Regele Charles al III-lea, primit cu onoruri la Cotroceni

Regele Charles al III-lea a fost primit în această după-amiază la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Vizita are un caracter istoric, fiind prima vizită externă a Regelui Charles, după încoronarea sa, și prima vizită a unui monarh britanic în țara noastră.

Video – https://www.facebook.com/AdministratiaPrezidentialaRO?locale=ro_RO

A fost o ceremonie oficială, cu intonarea imnurilor celor două țări. Regele a salutat garda de onoare în limba română.

Cei doi șefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete, după care au avut o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi ai Corpului Diplomatic. În deschiderea reuniunii, cei doi șefi de stat au rostit alocuțiuni emoționante.

Cele mai importante idei din alocuțiunea Regelui Charles al III-lea:

-Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România.

-Eu cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă

-Când am venit aici am simțit o legătură profundă cu România. Regele României era vărul regelui Marii Britanii, iar Regina Maria era descendentă a familiei regale britanice. Iar tatăl meu a fost vărul Regelui Mihai și aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Întotdeauna m-am simțit acasă în România.

-În toți acești ani am avut bucuria de a călători prin toată țara, am întânit români din toate domeniile. Am fost martor la prima mână al dezvoltării extraordinare care a avut loc și care este o mărturie a energiei, inovativității și rezistenței dumneavoastră.

-Am întâlnit și am fost impresionat de reprezentanții tinerei generații, întreprinzători tineri care fac față provocărilor lumii moderne în toate domeniile din tehnologie, ecoturism sau mediu, în construirea de clădiri prietenoase cu mediul, în identificarea de noi tehnici. Am fost inspirat de oamenii pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalți. Încă din 90 am devenit prietenul lor și sunt și acum prietenul Asociației Monumentelor – care îi instruiește pe arhitecți și cei activi în conservarea monumentelor. Este atât de impresionant să vezi câți voluntari tineri lucrează an de an cu atâta dragoste și dedicație pentru monumentele istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii atât de diversificate a României.

-Am ajuns să iubesc România. Cultura, arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea – țară de glorii, țară de dor -, dacă pot să parafrazez pe poetul național al dumneavoastră, Mihai Eminescu.

-România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modelele de agricultură sustenabilă. În continuare aici sunt numeroase specii care au dispărut din alte zone din Europa și din lume. Cu atât mai prețioasă devine această țară.

-Dar mai ales prețuiesc prietenii mei din România. Sunt foarte recunoscător pentru numeroșii oameni, care sunt și aici, în sală, care m-au sprijinit și în proiecte, care fac bine pentru comunitățile din toată țara. În timpul ultimei vizite am văzut sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina.

-Am venit în România atâția ani pentru că am simțit apropierea de poporul român pentru suferințele în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. Mi-am dorit mai ales să amintesc lumii de toate lucrurile care au făcut ca România să fie o țară atât de specială.

-Astăzi nu mai este nevoie să amintim oamenilor, pentru că din ce în ce mai mulți britanici vin anual în România. Și milioane de români reprezintă un element important ale vieții din Marea Britanie.

-Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decât oricând de-a lungul istoriei. Și abia aștept să îmi joc și eu rolul în strângerea lor și mai puternică, pe viitor.

Alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis (rostită în limbile română și engleză):

Bine ați revenit în România, țara pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte!

Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități.
 
Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată.
 
Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă.
 
Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale.
 
Activitatea substanțială, valoroasă și constantă a Majestății Voastre pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat și în România.
Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate.
 
Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu.
 
Maiestatea Voastră,
Mă bucur să evidențiez că anul 2023 este unul foarte important și pentru relația dintre România și Regatul Unit.
Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declarația comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între țările noastre. Dimensiunea militară și de securitate, care reprezintă un pilon esențial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic.
 
Sunt bucuros să evidențiez astăzi și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături.
 
Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României!
Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare.
 
Mulțumesc! Thank you!”

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.8 ° C
14.4 °
10 °
76 %
4.5kmh
0 %
lun
21 °
mar
19 °
mie
21 °
joi
20 °
vin
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii