Decizie BNR: Dobânda-cheie a fost majorată cu 0,5 puncte procentuale

Decizie BNR: Dobânda-cheie a fost majorată cu 0,5 puncte procentuale

BNR a mărit dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, de la 2% pe an la 2,5% pe an, pe fondul creșterii accelerate a prețurilor. Concret, măsura îi va afecta în primul rând pe cei cu credite în lei, cu dobândă variabilă.

Indicii de referință bazați pe rata dobânzii stau la baza tuturor tipurilor de contracte financiare: credite ipotecare, descoperiri de cont și alte tranzacții financiare mai complexe, spune Banca Centrală Europeană. Ratele dobânzilor de referință sunt utilizate pe larg de persoane fizice și firme la nivelul întregului sistem economic.

Majorarea dobânzii cheie de către Banca Naţională este determinată de inflaţia din România, care este parte integrantă a inflaţiei globale, a explicat, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, care a subliniat că rata de politică monetară este real negativă.

„Dacă în perioada 2017 – 2019 am avut o inflaţie tot determinată de preţurile la energie, la gaze şi la electricitate, atunci cauzele au fost aici, interne. Acum, cauzele interne sunt secundare. Principale sunt cauzele externe şi Banca Naţională a făcut o analiză amănunţită a acestui tablou şi a ajuns la concluzia că trebuie să ia această măsură, să majoreze cu 0,5 de puncte procentuale rata de politică monetară. După cum vedeţi, este o rată de politică monetară real negativă, adică mult sub rata inflaţiei. E o rată care pleacă de la două judecăţi prudenţiale. Anume, nu ne putem extrage din contextul global. Trebuie să ţinem seama de ce se întâmplă în lumea noastră, mai ales că inflaţia vine de afară. Asta, pe de o parte. Pe de altă parte, Banca Naţională a luat o măsură care să nu iasă din coordonatele prudenţialităţii, în sensul că această rată de politică monetară are două efecte. Ea poate să lovească inflaţia, dar nu în determinantele ei energetice, că de la FED-ul american până la Banca Centrală a României nicio bancă nu poate să stăvilească inflaţia determinată de criza energetică, dar care să stăvilească efectele secundare, să stăvilească efectele asupra celorlalte preţuri. Energia electrică are efectele ei, combustibilii au efectele lor, gazele de asemenea. Şi mai departe să nu pună stavilă creşterii economice. Pentru că se spune clar în comunicat, creşterea economică în trimestrul 4 deja a avut o încetinire şi să nu continue această încetinire. De asemenea, să nu lovească creditarea”, a spus Adrian Vasilescu.

El a afirmat că România nu a mai avut o inflaţie de două cifre din 2004, când a coborât la 9% de la peste 10%.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
nori împrăștiați
19.9 ° C
20.5 °
18.9 °
56 %
4.5kmh
40 %
sâm
21 °
Dum
22 °
lun
22 °
mar
21 °
mie
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii