România poate deveni independentă energetic!

România poate deveni independentă energetic!

Omenirea se confruntă în această perioadă de pandemie și război cu provocări imense în ceea ce priveşte energia şi mediul înconjurător. Diminuarea rezervelor recuperabile de hidrocarburi fosile, dar şi criza petrolului din ultimii ani, au creat premisele favorabile abordării altor surse pentru obţinerea de combustibili transmite deputatul PSD Giurgiu Cristina-Elena Dinu.

„Întreaga Europă are acum preocupări majore în găsirea unor surse alternative de energie. Din fericire, în acest context România are rezerve imense pentru surse alternative, precum energia hidro-termală, eoliană sau nucleară. În prezent, ponderea energiei produse din resurse regenerabile este de aproximativ 29% din totalul energiei consumate, cea mai mare parte fiind produsă pe baza resurselor hidro în unităţi de mare putere. Gradul de valorificare a resurselor regenerabile de energie este însă destul de redus în țara noastră, ca urmare a costurilor de investiţii ridicate.

PSD a venit la guvernare pentru a furniza soluţii la problemele grave ale oamenilor si ale economiei nationale si, în acest sens, a făcut un pas uriaș pentru ca România să aibă mai multă energie electrică și să nu mai fie tributară importurilor. Proiectul legislativ inițiat de PSD privind finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a unor hidrocentrale abandonate în care s-au investit sute de milioane de euro a fost votat de Senat și urmeză să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, ca for decizional.

În egală măsură, sistemul energetic devine mai puternic, mai stabil şi mai fiabil, fapt care va aduce multă ordine şi stabilitate în aprovizionarea noastră cu energie.

România nu-și mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit deja sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context când deficitul de energie a aruncat prețurile-n aer.

Inițiativa noastră legislativă presupune scoaterea din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice și asigurarea unei distanțe de protecție de 100 de metri între acestea şi restul ariei protejate. Astfel, vor fi reluate rapid și finalizate cel puțin trei investiții majore, respectiv hidrocentralele de la Răstolița – hidrocentrală realizată în proporţie de 92%, Bumbești – realizată în proporţie de 90% și Dumitra – realizată 98%, producția acestora fiind în măsură să alimenteze cu energie electrică peste 300.000 de locuințe.

Această propunere legislativă, care va intra în dezbatere şi vot în Camera Deputaţilor, va aduce un beneficiu imens pentru români prin aportul suplimentar de zeci de mii de megawaţi lunar, care vor intra în sistemul energetic naţional, energie verde şi, foarte important, mult mai ieftină”, conchide deputatul PSD Giurgiu Cristina-Elena Dinu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.1 ° C
14.4 °
10.1 °
64 %
3.1kmh
0 %
joi
17 °
vin
20 °
sâm
21 °
Dum
22 °
lun
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii