Ne vom afla din nou într-un război rece?

Ne vom afla din nou într-un război rece?

Din ce în ce mai multe voci cu autoritate din zona politicii și securității geostrategice vorbesc de o nouă fază în care intră omenirea în urma invaziei ruse în Ucraina. Este cert faptul că agresiunea Rusiei a declanșat dinamici politice, economice și strategice aproape de neconceput în urmă cu mai puțin de un deceniu, notează într-o declarație de presă deputatul Silviu Nicu Macovei. 

„Globalizarea, așa cum o înțelegem din punct de vedere economic (mai ales!), pare să fi ajuns la o restructurare majoră și fundamentală, dacă nu chiar la un final. Sute de mari companii occidentale au reacționat extrem de rapid și sensibil la destabilizarea fostei zone de influență sovietică și s-au retras complet (unele doar parțial și temporar) din Rusia. Acest semnal a fost extrem de puternic în sensul în care o economie globală nu poate prospera în condiții de instabilitate a securității naționale și internaționale. Acest lucru înseamnă că foarte multe companii puternice occidentale vor începe să își minimizeze vulnerabilitatea economică relevată acum de apropierea Chinei de Federația Rusă. Reconfigurarea lanțurilor de producție înseamnă relocarea și apropierea unităților de producție de țările în care se află companiile „mamă”. Am atins acest subiect într-o declarație politică anterioară în care subliniam șansa pe care o poate avea România de a profita de această tendință de relocare a unităților de producție. Țara noastră este și poate deveni mult mai atractivă din acest punct de vedere!

Nu doresc să reiau aici discuțiile, speculațiile și argumentațiile legate de motivele pentru care conducerea de la Kremlin a ales să arunce în aer (chiar la propriu!) stabilitatea unei întregi regiuni prin invadarea barbară cu tancuri, nave și rachete a unei țări independente. Însă, trebuie să constatăm cu toții faptul că războiul Rusiei în Ucraina (și mai ales atitudinea țării agresoare) a condus la reconfigurarea provocărilor de securitate pentru țările din blocul NATO, cea mai puternică alianță militară din istoria omenirii.

Dacă globalizarea economică are de suferit, cu consecințe încă greu de anticipat din punct de vedere militar, pare că lumea se va împărți din nou în două sfere majore de influență, Vest – Est. Conducerea actuală a Federației Ruse a demonstrat prin acest război că a rămas blocată într-o logică veche de mai bine de 60 de ani, cea a „războiului rece”. Incapacitatea Rusiei de a furniza un model politic și economic atractiv a dus la încercarea disperată de a recăpăta o influență regională prin forța armelor. Nici măcar aici Rusia nu s-a dovedit eficace astfel încât, de la un război „blitz”, armata rusă a ajuns blocată și „nevoită” să atace populația civilă. Doar amenințarea nucleară a rămas ca o garanție a potențialului distructiv al unui model ideologic învechit. Iar asta aduce în prim-plan, din nou, după mai bine de trei decenii, al „Doilea Război Rece”.

Țara noastră se află, din nou, în punctul de contact dintre două blocuri ideologice majore. De data aceasta, însă, ne aflăm istoric în cea mai puternică poziție: suntem membri cu drepturi și obligații depline a NATO. România nu doar că face parte din acest bloc militar, dar a fost un partener strategic de încredere în toate situațiile sau conflictele în care a intervenit NATO.

Mesajul alianței, încă de la primele focuri de armă din Ucraina, a fost de mobilizare, unitate și forță în protejarea „fiecărui centimetru de pământ din NATO”. Mai mult, Summit-ul NATO din 24 martie a avut o serie de decizii istorice majore pentru întreaga Europă de Est. Cea mai importantă decizie pentru România este legată de înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în regiune (țara noastră, alături de Bulgaria, Ungaria și Slovacia). Această decizie comună a aliaților reprezintă concretizarea declarațiilor de condamnare a invaziei ruse, de atenționare a comunității internaționale asupra pericolelor de instabilitate și de sprijin a Ucrainei în lupta ei pentru menținerea independenței și integrității teritoriale.

Ne aflăm într-un moment regretabil al istoriei în care, din nou, un grup restrâns de conducători ai Rusiei aruncă în aer stabilitatea și pacea mondială. Noi, românii, suntem prinși încă o dată la granița unui război rece pe care nu ni-l dorim și care nu a adus și nu va aduce niciodată prosperitate pentru oamenii obișnuiți. Din fericire, istoria ne-a prins în acest moment în tabăra care a dovedit de-a lungul istoriei că este capabilă să ofere siguranță, libertate și bunăstare pentru locuitorii ei: tabăra Occidentală, blocul democrației”, conchide deputatul PSD.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
16.9 ° C
17.8 °
13.9 °
56 %
2.2kmh
0 %
Dum
16 °
lun
21 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii