Târg de Sfinții Apostoli Petru și Pavel la Muzeul Satului, de astăzi și până duminică, 2 iulie

Târg de Sfinții Apostoli Petru și Pavel la Muzeul Satului, de astăzi și până duminică, 2 iulie

Tradiţionalul Târg de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel va fi organizat, în perioada 29 iunie – 2 iulie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Importanţa sărbătorii, cunoscută şi sub numele Sânpetru de vară sau Moşii de vară, va fi adusă în atenţia vizitatorilor prin numeroase activităţi organizate de-a lungul celor patru zile ale târgului.

Cei care vor trece pragul muzeului  vor afla că, pe lângă prăznuirea celor mai cunoscuți apostoli ai lui Iisus, morți în timpul prigoanei împotriva creștinilor a împăratului roman Nero, data de 29 iunie este legată și de multe obiceiuri și credințe agrare. Această sărbătoare creștină marchează jumătatea verii agrare și a secerișului,  Sfântul Petru fiind patronul agriculturii și stăpânitor al grindinii,  dar și al lupilor și păzitor al porților Raiului,  unde hrănește animalele sălbatice,  fapt pentru care sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub numele de Sărbătoarea lupilor. Cei doi Sfinți Apostoli sunt totodată și ocrotitorii celor lipsiți de libertate,  protectori ai închisorilor.

Toate acestea și multe alte semnificații și obiceiuri interesante vor fi valorificate prin momente muzical-coregrafice, demonstrații meșteșugărești și prezentări de carte.

Astăzi, târgul este deschis de la ora 9 și va ține până la ora 19.

Mâine, 30 iunie, invitați la târg vor fi reprezentanții localității Isaccea din județul Tulcea. „De la anticul Noviodunum la Isaccea de azi!” este evenimentul ce va cuprinde prezentări de carte, lucrări ale artiștilor plastici din zonă, ateliere de cusături și de sculptură în os și lemn, precum și spectacole. Pe scenă vor urca Ansamblul „Flori de cimbrișor„ și Grupul vocal feminin „Dunăreanca” ale Casei de Cultură Isaccea și interpreta Mădălina Artem.

Pe 1 și 2 iulie, târgul va continua, iar reprezentațiile artistice vor fi susținute de către interpreții Lucian Molnar, Ilie Măndoiu, Nicu Mâță,  Ansamblul folcloric „Doinița” (București), Ansamblul „Mlădițe Ilfovene, Narcisa Băleanu și Ansamblul „Dor Lior Dor”, Nechita Dragomira și Călușarii de la Cezieni (Olt), Ansamblu „Reabinușca”, Taraful lui Enache  (Morunglav, Olt), Beatrice Băndoiu.

Ca în fiecare an, aleile muzeului vor găzdui creații ale meșterilor populari și produse tradiționale, într-o atmosferă specifică târgurilor de odinioară.

Mai multe detalii, precum desfășurătorul evenimentului și alte informații utile pot fi accesate pe site-ul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, sau pe pagina de Facebook a muzeului.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.8 ° C
20.5 °
17.8 °
37 %
5.1kmh
0 %
joi
19 °
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
25 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii