Proiectul de lege privind securitatea şi apărarea cibernetică a României a fost adoptat de Senat

Proiectul de lege privind securitatea şi apărarea cibernetică a României a fost adoptat de Senat

Proiectul de lege privind securitatea şi apărarea cibernetică a României a fost adoptat miercuri, 21 decembrie, de către Senat, la două zile după ce a fost adoptat de către Camera Deputaților și la opt zile după ce a fost înregistrat în Parlament.

Inițiatorul acestui proiect care a trecut cu o viteză mult superioară parcursului mediu al legislației a fost Guvernul.  Legea duce la „militarizarea întregului spațiu virtual românesc, sub pretextul securizării sale”, atrage atenția organizația APADOR-CH, care acţionează pentru protecţia drepturilor omului.

Mulți termeni folosiți în lege sunt „neclari”, ceea ce lasă loc „arbitrariului” în aplicarea legii. De asemenea, legea „amendează cu sume exorbitante nerespectarea unor prevederi neclare”, mai spune APADOR-CH. De pildă, spune ONG-ul, opinii antivacciniste, exprimate pe Facebook, ar putea fi încadrate ca amenințări la securitatea națională și pedepsite cu dosar penal. Poziții publice împotriva politicii oficiale a statului vor putea fi calificate ca „amenințări la adresa securității naționale”, în baza noului proiect de lege, susține APADOR-CH, potrivit Libertatea.

Ce prevede legea

Legea se aplică rețelelor naționale (gestionate de autorități), dar și furnizorilor de internet şi orice reţele sau sisteme informatice din mediul privat, considerate de interes public, precum instituții de presă. Orice incident de securitate trebuie „notificat” către Platforma naţională pentru raportarea incidentelor de securitate – PNRISC în termen de 48 de ore. În caz contrar, sunt prevăzute amenzi foarte mari.

Comisiile reunite pentru Apărare și Comunicații ale Senatului au adoptat marți o serie de amendamente la legea securității cibernetice care vizează reducerea amenzilor. Potrivit parlamentarului REPER Cătălin Teniță, amenzile scad de la 5-10% din cifra de afaceri la 1-3%, în vreme ce obligațiile pentru persoane fizice și juridice care nu prestează servicii publice sau de interes public au fost eliminate.

Art. 50 din proiectul de lege supus la vot completează Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României cu trei noi situații care constituie amenințări la adresa securităţii naţionale a României:

– amenințări cibernetice sau atacuri cibernetice asupra infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național;

-acțiuni, inacțiuni sau stări de fapt cu consecințe la nivel național, regional sau global care afectează reziliența statului în raport cu riscurile și amenințările de tip hibrid;

– acțiuni derulate de către o entitate statală sau nonstatală, prin realizarea, în spațiul cibernetic, a unor campanii de propagandă sau dezinformare, de natură a afecta ordinea constituțională.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
16 ° C
16.6 °
15 °
63 %
4.1kmh
0 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
22 °
sâm
20 °
Dum
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii