Solstițiul de iarnă și fenomenul rar ce poate fi văzut cu ochiul liber

Solstițiul de iarnă și fenomenul rar ce poate fi văzut cu ochiul liber

21 decembrie este cea mai scurtă zi a anului. Este o consecință a solstițiului de iarnă care are loc astăzi și marchează începutul iernii astronomice. Tot astăzi va avea loc o întâlnire destul de rară între planetele Jupiter și Saturn. Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber.

Solstițiul de iarnă marchează începutul oficial al iernii astronomice. Acesta a avut loc astăzi la ora 12 și 2 minute. Astăzi, în funcție de lumina zilei, vom avem cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului. Ziua va avea 8 ore și 50 de minute și noaptea va fi de 15 ore și 10 minute pentru București.

Anul acesta solstițiul de iarnă este marcat de o conjuncție strânsă între Jupiter și Saturn. Cele două planete se vor apropia aparent una de alta. Acestea devin vizibile pe cer ca un astru dublu. Fenomenul poate fi vazut cu ochiul liber foarte aproape de orizontul de apus începând cu ora 17. Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080.

Termenul „solstițiu” provine din cuvintele latinești sol care înseamnă soare și sistere care înseamnă a sta pe loc. Astfel în traducere liberă solstițiu înseamnă soare nemișcat. Durata zilelor va crește continu, iar a nopților va scădea.

Din cele mai vechi timpuri și până astăzi solstițiul de iarnă a jucat un rol important în culturile din întreaga lume. Multe dintre obiceiuri, tradiții și simboluri asociate Crăciunului provin, de fapt, din ritualurile culturilor păgâne care celebrau solstițiul de iarnă în antichitate. Pentru pagani, aceasta era noaptea în care Marea Zeiță dădea naștere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor și pe Mithras, zeul luminii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.3 ° C
9.9 °
6.1 °
80 %
3.6kmh
0 %
sâm
14 °
Dum
18 °
lun
10 °
mar
12 °
mie
12 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii