Finanțare de 50 de milioane de euro din PNRR pentru centre de zi dedicate copiilor din zone vulnerabile

Finanțare de 50 de milioane de euro din PNRR pentru centre de zi dedicate copiilor din zone vulnerabile

Ministrul familiei, Gabriela Firea, a dat astăzi o veste bună reprezentanților autorităților publice locale interesate de construirea, extinderea sau modernizarea centrelor de zi pentru copii. Instituția pe care o conduce a obținut o finanțare de 50 de milioane de lei din PNRR pentru ridicarea a 150 astfel de centre. În plus, termenul de depunere a dosarelor de către funcționarii locali s-a prelungit până pe 10 iunie.

„Vin cu vești bune despre proiectul gestionat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin PNRR și anume obținerea a 50 de milioane de euro necesare construirii a 150 de centre de zi în întreaga țară, în special în zonele vulnerabile. Vestea bună este aceea că am reușit să obținem aprobarea pentru prelungirea termenului pentru depunerea acestor dosare, astfel încât anunț acum toți posibilii reprezentanți ai autorităților locale care doresc ca în această perioadă să mai lucreze proiectele sau studiile de fezabilitate, că pot să depună în continuare aceste proiecte către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, până pe data de 10 iunie. Avem așadar o prelungire de două luni, la solicitarea reprezentanților autorităților publice locale – primari, în mod deosebit, primari din toată țara, de orice orientare politică” a declarat Gabriela Firea, într-o postare video pe pagina sa de Facebook.
Mai departe, ministrul Gabriela Firea a explicat importanța construirii acestor centre. „Este vorba despre copiii care ar putea să rămână în grija familiilor, dar ei, din păcate, ajung în grija statului deoarece aceste familii nu mai au suficiente resurse financiare pentru a-i îngriji, nu au locuința potrivită, nu au bani pentru rechizite, bani pentru alimente potrivite vârstei, pentru îmbrăcăminte”, a spus ministrul familiei.
Revenind la finanțare, trebuie spus că banii sunt obținuți sută la sută din PNRR. Concret, se vor face 150 de centre cu 50 de milioane de euro. „Noi ne-am îndeplinit până acum tot ce ținea de noi ca minister, ca autoritate”, spune ministrul Gabriela Firea, cu referire la Legea prevenirii separării copilului de familie. „Prin această lege ne propunem ca împreună cu autoritățile publice locale să ajutăm cât mai mulți copii din zonele vulnerabile, copii care sunt acum în pragul sărăciei, copii care poate nu au fost până acum în această situație, dar din cauza faptului că în perioada anterioară părinții au suferit din ce în ce mai multe probleme financiare, copiii sunt cei mai vulnerabili.
Vă dau doar un simplu exemplu, în ultima perioadă, 36% din copiii care au ajuns în grija statului, deși ei erau inițial la familii și mă refer la 12.000 de copii, ar fi putut să fie salvați. Ei au ajuns în sistemul de protecție nu pentru că au fost abandonați în totalitate de părinți, sau copii abandonați la naștere, în maternități și copii care au fost dați în grija statului pentru că familiile nu au mai avut suficiente resurse financiare pentru a-i proteja, pentru a-i îngriji”, a mai spus ministrul Gabriela Firea.
Ministrul familiei a vorbit apoi despre avantajele pe care le prezintă aceste centre pentru copiii din comunitățile locale vulnerabile. Astfel, în aceste 150 de centre de zi, „copiii vor beneficia de masă caldă, deci de hrană potrivită vârstei, de îmbrăcăminte, de asistență medicală, de educație – după școală, firește, pentru că aceste servicii sociale gestionate de Ministerul Familiei prin ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție) (…) sunt servicii sociale complementare celor educaționale (creșă, grădiniță, școală) și sunt complementare implicării familiei, acolo unde familia este conștientă și dorește să se implice activ în viața copiilor. De asemenea, 10% din aceste centre vor primi copii din populație rromă, copii care, din păcate, sunt trimiși la muncă sau sunt căsătoriți prea devreme și nu mai continuă studiile, ceea ce este un lucru foarte grav.
Le transmit așadar primarilor din întreaga țară că în această perioadă, de două luni de zile, pot să depună în continuare proiecte către Ministerul Familiei. Avem pe site toate informațiile afișate. Se pot realiza, de asemenea, studii de fezabilitate și proiecte tehnice necesare construirii, extinderii sau amenajării centrelor de zi necesare copiilor care să poată fi în continuare îngrijiți de către familii, dar cu sprijinul statului”, a mai spus Gabriela Firea.
Nu în ultimul rând, ministrul a prezentat structura finanțării centrelor. Astfel, „pe perioada unui an de zile, toate cheltuielile vor fi asigurate de către Guvern, prin Ministerul Familiei. Din acel moment înainte, jumătate de cheltuială va fi asigurată în continuare de către Guvern, prin Ministerul Familiei, iar jumătate din cheltuială va reveni autorității publice locale, dar este un ajutor, un sprijin, comparativ cu ceea ce se întâmplă acum, când mai mult autoritățile locale răspund de această componentă socială, iar banii, așa cum știți, niciodată nu sunt suficienți și de aceea există deficite, de fiecare dată, pentru alocarea resurselor financiare domeniului social”.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.9 ° C
16.1 °
11 °
67 %
5.1kmh
0 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
16 °
sâm
23 °
Dum
26 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii