Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de COVID-19

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de COVID-19

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de COVID-19.

Conform unui comunicat transmis miercuri de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a convocat marţi seara, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„În reuniunea CNSU a fost aprobată hotărârea privind încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de COVID-19 şi aplicabilitatea art. 1 din Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 36 din 21.07.2020. CNSU a aprobat această Hotărâre luând în considerare Raportul elaborat la cea de-a cincisprezecea reuniune a Comitetului de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la evoluţia bolii COVID-19, prin care s-a evidenţiat tendinţa de scădere a deceselor cauzate de COVID-19, a spitalizărilor şi a internărilor în secţiile de terapie intensivă, precum şi nivelurile ridicate ale imunităţii populaţiei la SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul Guvernului.

Potrivit acestuia, aceste concluzii au fost coroborate cu poziţiile oficiale adoptate public de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit cărora COVID-19 „a devenit o problemă de sănătate stabilă ce nu mai constituie o urgenţă” de sănătate publică de interes internaţional.

Conform hotărârii, măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 se aplică în conformitate cu metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Odată cu încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19 se aplică următoarele măsuri:
·      Încetarea funcționării spitalelor/secțiilor dedicate internării pacienților cu COVID-19, aceștia putând să se interneze și trateze în orice unitate sanitară, în condiții de izolare specifice oricărei boli infecțioase respiratorii;
·        Încetarea funcționării centrelor de evaluare dedicate pacienților cu COVID-19, evaluarea acestora se va efectua în orice unitate sanitară, cu respectarea precauțiilor de izolare;
·        Nu se vor mai acorda sporuri speciale, deoarece boala COVID-19 este considerată o boală infecțioasă obișnuită;
·        Începând cu 1 iulie 2023 nu se vor mai elibera de către STS certificatele electronice de vaccinare COVID-19.
Ministerul Sănătății recomandă în continuare persoanelor care au semne și simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze / să poarte mască și să solicite evaluarea stării de sănătate, mai ales dacă simptomatologia se înrăutățește și/sau dacă pacienții prezintă diverse comorbidități și au vârsta peste 65 de ani.
Sistemul de supraveghere și raportare de către toate unitățile sanitare și laboratoare a cazurilor de COVID-19 se menține.
CNSU a aprobat această hotărâre având în vedere Raportul elaborat de Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la evoluția bolii COVID-19, precum și nivelurile ridicate ale imunității populației la SARS-CoV-2. Concluziile au fost coroborate cu pozițiile oficiale adoptate public de Directorul General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit cărora, COVID-19 a devenit o problemă de sănătate stabilă ce nu mai constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
19.8 ° C
20.5 °
18.9 °
57 %
2.2kmh
0 %
lun
25 °
mar
27 °
mie
21 °
joi
19 °
vin
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii