Din 2024: Creșteri de pensii, majorări de salarii la bugetari, dar și noi taxe

Din 2024: Creșteri de pensii, majorări de salarii la bugetari, dar și noi taxe

Creșteri de pensii, majorări de salarii bugetari, dar și introduceri de noi taxe au loc începând cu anul 2024.

Pensiile s-au majorat cu 13,8% începând cu 1 ianuarie, adică echivalentul inflației de anul trecut. Astfel, la o pensie medie de 2.010 lei pe lună, conform Ministerului Muncii, creșterea ar urma să fie de 267 de lei.  Pensiile vor mai crește și în luna septembrie a anului 2024, ca urmare a recalculărilor.

Salariile bugetarilor cresc cu 5%, același procent urmând să se aplice și indemnizațiilor primarilor. Majorările vin în contextul în care anul 2024 este unul electoral, cu patru rânduri de alegeri. Profesorii primesc 13% în plus Profesorii vor avea, la rândul lor, parte de o creștere. „Ordonanța-trenuleț” prin care se aprobă amânarea unor termene nu prevede un procent anume, ci menționează o majorare de la 1 ianuarie și alta de la 1 iunie.

Sindicaliștii spun însă că urmează o majorare de 13% din ianuarie și alta de 7% de la 1 iulie, însă este nevoie de o nouă ordonanță, conform Profit.ro.  Inițial, proiectul menționa o creștere de 8%, însă Ministerul Finanțelor a anunțat că este o eroare și că majorarea va fi de 13%.

Tot de la 1 ianuarie 2014 are loc creșterea TVA de la 5% la 9% la locuințe. Astfel, dacă până acum pe un apartament de 60.000 de euro un român plătea un TVA de 3.000 de euro, acum va achita 5.400 de euro, adică 2.400 de euro în plus.

Cota de 9% se aplică doar la prima locuință, la locuințele de maximum 120 de metri pătrați și a căror valoare nu depășește 120.000 de euro. Cum cota se aplică doar la prima locuință, rezultă că la următoarele achiziții cota TVA este de 19%.

Alimentele cu zahăr vor fi taxate cu 19% în loc de 9%, astfel că vor exista creșteri de prețuri la dulciuri și prăjituri. Cota de 9% rămâne valabilă doar la cozonaci și biscuiți. Concomitent, va apărea și o acciză pentru băuturile cu zahăr, astfel că acestea se vor vedea și în cazul sucurilor. Accize vor exista și în cazul lichidelor și rezervelor pentru țigări electronice.

Berea fără alcool va avea la rândul său TVA majorată de la 5% la 19%. O majorare de la 5 la 9% va exista și pentru alimentele bio. Dacă acestea conțin zahăr, atunci cota TVA aplicabilă este de 19%. Panouri solare, pompe de căldură Pentru panourile solare, cele fotovoltaice și pompele de căldură crește cota TVA de la 5% la 9%, astfel că pentru cei care își instalează astfel de noi sisteme în anul următor vor exista creșteri de costuri.

De la 5% la 9% crește TVA și pentru accesul la evenimente sportive, precum meciuri de fotbal, dar și pentru accesul la parcuri de distracții. O creștere similară va fi implementată și pentru plimbările cu trenurile de epocă (Mocănița), pentru telecabină, telegondolă sau ambarcațiuni turistice.

Companiile cu vânzări mai mari de 50 de milioane de euro vor achita o taxa de 1% pe cifra de afaceri sau 16% impozit pe profit. Este vorba în principal de multinaționale. Taxa pe cifra de afaceri a fost adoptată în luna septembrie, odată cu un pachet mai amplu de măsuri fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare, în contextul în care Guvernul se confruntă cu probleme financiare și trebuie să reducă deficitul bugetar. La acel moment, mai mulți membri ai Coaliției PSD-PNL au acuzat că o serie de multinaționale nu achită impozite în România, deși au venituri mari. Experții consultați de Libertatea anticipează că noua taxă va fi recuperată de companii de la clienți, prin majorări de prețuri. Mediul de afaceri a criticat măsura, afirmând că va duce la reducerea investițiilor. Ministerul Finanțelor estimează că măsura va aduce suplimentar la buget 1,8 miliarde de lei în 2024, 2,5 miliarde de lei în 2025 și alte 2,8 miliarde de lei în 2026, conform Profit.ro.

Similar cu taxa de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii, Guvernul a impus și o taxă de 2% pe cifra de afaceri a băncilor. Aceasta urmează să se reducă la 1% de la 1 ianuarie 2026. Experții se așteaptă ca noile costuri să fie recuperate prin dobânzi și comisioane practicate clienților. Impozit suplimentar de 0,5% pentru producătorii de petrol și gaze Taxa de 0,5% vizează companiile cu cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro ce operează în petrol și gaze. Sunt vizați în special Petrom și Romgaz, cei doi mari producători de hidrocarburi din țara noastră. Marcel Boloș, ministrul finanțelor, estima în septembrie că statul va strânge suplimentar din această măsură 600 de milioane de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2024 există un nou regim juridic pentru taxarea întreprinderilor mici și mijlocii: 1% pentru microîntreprinderile cu o cifră de afaceri de maximum 60.000 de euro 3% pentru cele cu venituri peste 60.000 de euro. Majorarea a fost criticată masiv de antreprenori. Taxa pe lux Începând cu 1 ianuarie 2024 vor plăti impozite mai mari cei cu mașini și locuințe de lux. Astfel, proprietarii de locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro vor achita un impozit de 0,3%. De asemenea, cei cu mașini mai scumpe de 75.000 de euro vor achita aceeași cotă de 0,3%.

Tot de la 1 ianuarie 2024, firmele din România trebuie să transmită facturile pentru tranzacții cu bunuri și servicii efectuate alte entități juridice în sistemul Ro e-Factura. Termenul-limită pentru trimiterea facturilor în acest sistem este de 5 zile de la emiterea acestora. În primele 3 luni de la aplicare nu vor exista sancțiuni.

Legislația prevede că de la 1 iulie 2024 transmiterea facturilor prin acest sistem este obligatorie, fiind considerate facturi numai acelea care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 120/2021. Situația este însă dificilă: Vodafone și-a anunțat clienții că nu va putea implementa sistemul e-Factura de la 1 ianuarie 2024, conform Forbes.ro. Marcel Boloș, ministrul finanțelor, a declarat recent că prin impunerea facturării electronice se elimină riscul utilizării facturilor false sau duplicate. Autoritățile speră ca prin noul sistem să reducă fraudele cu TVA.  România are cel mai mare procent de TVA neîncasată din Uniunea Europeană, de 36,7%.

Cresc și amenzile de circulație Guvernul a majorat prin ordonanță de urgență valoarea punctului de amendă. De la 1 ianuarie va crește de la 145 de lei, valoarea la care a fost plafonat, la 5% din valoarea salariului minim brut pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, punctul de amendă atinge 165 de lei. Dacă salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu, punctul de amendă va ajunge la 185 de lei, potrivit Libertatea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
8.7 ° C
9.9 °
7 °
90 %
3.1kmh
0 %
sâm
20 °
Dum
21 °
lun
19 °
mar
15 °
mie
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii