Noi norme: Parlamentul European vrea mai puține ambalaje inutile și deșeuri

Noi norme: Parlamentul European vrea mai puține ambalaje inutile și deșeuri

Fiecare european generează aproape 190 de kilograme de deșeuri de ambalaje în fiecare an, a atras atenția Parlamentul European, miercuri, în comunicatul prin care anunță adoptarea normelor revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor.

Raportul a fost aprobat de eurodeputați – cu 426 de voturi „pentru”, 125 „împotrivă” și 74 de abține – și constituie mandatul Parlamentului pentru negocierile cu guvernele UE.

În regulament sunt propuse obiective generale de reducere a ambalajelor (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040), dar eurodeputații vor și obiective specifice pentru reducerea ambalajelor din plastic (10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040).

„Deputații doresc să interzică vânzarea de pungi din plastic foarte subțiri (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimente în vrac pentru a preveni risipa de alimente. Aceștia propun, de asemenea, să se restricționeze puternic utilizarea anumitor formate de ambalaje de unică folosință, cum ar fi ambalajele în miniatură ale hotelurilor pentru produsele de toaletă și folia termoretractabilă pentru valize în aeroporturi”, se arată în comunicatul transmis miercuri de PE.

În plus, cu scopul de a preveni efecte adverse asupra sănătății, eurodeputații cer să fie interzisă utilizarea așa-numitelor „substanțe chimice indestructibile” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate sau PFAS) și a bisfenolului A în ambalajul care intră în contact cu alimentele.

Totodată, eurodeputații propun clarificări pentru cerințele referitoare la  reutilizarea sau reumplerea ambalajelor.

„Distribuitorii finali de băuturi și alimente luate la pachet în sectorul serviciilor alimentare, cum ar fi hotelurile, restaurantele și cafenelele, ar trebui să ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriul recipient”, spune Parlamentul European.

Parlamentul European a precizat, totodată, că noile norme impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, îndeplinind criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară.

Sunt prevăzute anumite derogări temporare – de exemplu,pentru ambalajele alimentare din lemn și ceară.

„Deputații doresc ca țările UE să se asigure că 90% din materialele conținute în ambalaje (plastic, lemn, metale feroase, aluminiu, sticlă, hârtie și carton) sunt colectate separat până în 2029”, se mai arată în comunicat.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
12.6 ° C
13.3 °
11.1 °
86 %
2.6kmh
0 %
vin
14 °
sâm
21 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
26 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii