Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat, în zilele de 14 și 15 februarie, la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, desfășurată la Cartierul General NATO de la Bruxelles. Evenimentul a fost prezidat de Secretarul General al Alianţei, Jens Stoltenberg.

            Agenda discuțiilor şi consultărilor aliate au fost orientate spre avansarea procesului de implementare a deciziilor asumate la Summit-ul de la Madrid, din iunie 2022, și în perspectiva pregătirii pachetului decizional pentru Summit-ul de la Vilnius din zilele de 11 și 12 iulie 2023.

            Reuniunea a debutat cu o sesiune de lucru informală, având ca invitați miniștrii apărării din Suedia și Finlanda, precum și ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, și Înaltul Reprezentant UE (HR/VP), dedicată discutării evoluțiilor de securitate în contextul războiului de agresiune condus de Rusia în Ucraina, la un an de la declanșarea acestuia. Miniștrii apărării au fost informați de omologul ucrainean asupra evoluțiilor privind apărarea independenței, suveranității şi integrității teritoriale a Ucrainei, precum şi nevoile specifice pentru a continua lupta pentru apărare.

            Ministrul Tîlvăr a subliniat importanța consolidării sprijinului aliat pentru Ucraina, inclusiv prin implementarea măsurilor subsumate noului Pachet Consolidat de Asistență/CAP dedicat. A exprimat angajamentul pentru continuarea sprijinului Ucrainei în războiul de agresiune condus de Rusia, pe palier politic, economic și umanitar, în format bilateral și multilateral. Totodată, a evidențiat importanța consolidării cooperării și coordonării pe mai departe între UE și NATO în sprijinul Ucrainei, salutând lansarea la nivelul UE a misiunii militare de asistență în sprijinul Ucrainei – EUMAM Ucraina. De asemenea, a reiterat sprijinul pentru utilizarea întregului potențial al instrumentelor UE și NATO și cooperării specifice a celor două organizații pentru susținerea practică şi consolidarea apărării şi rezilienței partenerilor cei mai vulnerabili la agresiunea Rusiei, inclusiv Republica Moldova.

            A doua sesiune de lucru a miniștrilor aliați, cu invitații – Finlanda și Suedia, a avut ca temă principală adaptarea posturii de apărare și descurajare aliată în perspectiva pregătirii deciziilor Summit-ului de la Vilnius. Miniștrii aliați au oferit orientări referitoare la consolidarea  Angajamentului privind cheltuielile pentru apărare (Defence Investment Pledge/ DIP) post-2024.

            Ministrul român a subliniat importanța operaționalizării Grupurilor de Luptă în Europa Centrală şi de Sud-Est, care au completat şi consolidat apărarea înaintată pe întreg flancul estic, cât și necesitatea implementării deciziilor privind augmentarea cu forțe a Grupurilor de Luptă la nivel brigadă. A informat cu privire la stadiul operaționalizării Grupului de luptă pentru apărare colectivă de la Cincu și despre excelenta relație cu Franța, care asigură comanda acestuia.

            În intervenția sa, oficialul român a reiterat nevoia aprobării Conceptului Forței Aliate de Reacție/ARF și a Conceptului de verificare a Modelului de Forțe NATO/NFM ca elemente-cheie în asigurarea de forțe cu nivel ridicat de operativitate. De asemenea, a fost salutată aprobarea Directivei Politice 23/PG23, care are implicații asupra planificării apărării la nivel aliat și național, cu efect pe termen lung, fiind necesară pentru îndeplinirea Nivelului de Ambiție al NATO și a obiectivelor asumate.

            În marja reuniunii, oficialul român, avut o serie de întâlniri cu omologii din Spania și Marea Britanie, prilej cu care a fost abordat sprijinul reciproc în cadrul eforturilor de consolidare a posturii aliate pe flancul de est al NATO, în special în regiunea Mării Negre, precum și coordonatele de dezvoltare a cooperării bilaterale în domeniul apărării.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
10.6 ° C
11.2 °
10.5 °
92 %
3.6kmh
0 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
22 °
mar
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii