O apărare puternică pe flancul de est este singura garanție pentru România și pentru întreaga Europă

O apărare puternică pe flancul de est este singura garanție pentru România și pentru întreaga Europă

Vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, doamna Carmen Ileana Mihălcescu, a participat la o videoconferință pe tema situației din Ucraina, organizată la inițiativa președintelui Comisiei pentru politică externă a Seimului polonez, domnul Marek Kuchcinski.  

Invitația a fost adresată, în primul rând, președinților și reprezentanților Comisiilor pentru politică externă ale parlamentelor din Europa Centrală, însă dialogul a fost deschis și pentru țările europene care s-au angajat să sprijine Ucraina. Astfel, la videoconferința organizată la Varșovia au luat parte reprezentanți ai Comisiilor parlamentare din 14 țări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia, Ucraina și Marea Britanie.

În deschiderea dezbaterii, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ucrainei, domnul Oleksandr Merezhko, a prezentat o analiză amplă asupra gravității dezastrului cu care se confruntă țara sa, după o lună de când Rusia invadat Ucraina în mod nejustificat, lansând continuu atacuri de o duritate extremă asupra infrastructurii și populației. Domnul Oleksandr Merezhko a lansat un apel partenerilor europeni și comunității internaționale, pentru ca împreună să găsească soluții în vederea opririi agresiunii Rusiei, care, pe zi ce trece, distruge tot mai mult țara și adâncește criza umanitară, și care să garanteze pacea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

În luările de cuvânt care au urmat, reprezentanții comisiilor parlamentare prezenți la dezbatere au condamnat al unison agresiunea rusă împotriva Ucrainei libere și independente și au subliniat că nu există nicio justificare pentru acțiunile criminale întreprinse de Rusia, iar uciderea civililor lipsiți de apărare și distrugerea instituțiilor rezidențiale, școlare și medicale exclud Rusia din comunitatea țărilor civilizate, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei fiind o crimă de război.

Vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, doamna Carmen Ileana Mihălcescu, în intervenția sa, a făcut apel la unitate în sprijinul Ucrainei și a vorbit despre importanța grupurilor de luptă care vor fi desfășurate în Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria într-o inițiativă nouă și fără precedent în regiunea Mării Negre, unde forțele navele rusești vizează porturi cheie din sudul Ucrainei.

“O apărare puternică pe flancul de est este singura garanție pentru România și pentru întreaga Europă. Recentul Summit al NATO a demonstrat că există o abordare unificată în Alianță, după ce a aprobat Grupul de Luptă care va fi poziționat în România, în contextul acțiunilor de întărire a apărării flancului estic al NATO. Acum, pentru prima dată în zona Mării Negre, NATO creează coerență la nivelul Mării Baltice – Marea Neagră, prin acest grup de luptă NATO. Acest grup de luptă va fi un element foarte important de securitate și descurajare, care întărește partea de sud a flancului estic al NATO”, a subliniat vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, doamna Carmen Ileana Mihălcescu.

La finalul dezbaterii, participanții au formulat o declarație comună prin care condamnă agresiunea rusă împotriva Ucrainei libere și independente. “Nu există nicio justificare pentru acțiunile criminale întreprinse de Rusia. Uciderea civililor lipsiți de apărare și distrugerea instituțiilor rezidențiale, școlare și medicale exclud Rusia din comunitatea țărilor civilizate. Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este o crimă de război. Facem apel la autoritățile statelor membre ale UE și ale NATO și tuturor țărilor prietene care respectă democrația, libertatea și drepturile omului să introducă cele mai puternice sancțiuni posibile care să împiedice Federația Rusă să-și continue războiul împotriva Ucrainei”, arată textul declarației. Totodată, reprezentanții Comisiilor pentru politică externă recomandă lansarea, cât mai curând posibil, a unor proceduri care să permită Ucrainei să devină țară candidată și apoi membru cu drepturi depline a Uniunii Europene, atunci când îndeplinește criteriile de aderare. “De asemenea, propunem ca Ucraina să fie admisă în Inițiativa celor Trei Mări. Susținem aceeași perspectivă europeană pentru Republica Moldova și Georgia, care în trecut au cunoscut și agresiunea rusă”, susțin parlamentarii prezenți la dezbatere.

În documentul agreat, semnatarii lansează un apel pentru sprijin umanitar și militar sporit pentru Ucraina. “Țările din Europa Centrală și de Est poartă cea mai importantă povară în organizarea ajutorului umanitar. Prin urmare, solicităm Uniunii Europene să ofere resurse financiare pentru a sprijini țările care primesc refugiați din Ucraina. A ajuta victimele războiului este datoria noastră, dar este și o provocare uriașă. Prin urmare, facem apel la comunitatea internațională să dea dovadă de solidaritate și să ofere toată asistența posibilă refugiaților. Ne exprimăm ferm convingerea că Rusia are responsabilitatea pentru acest război și pentru distrugerea și suferința a milioane de cetățeni ucraineni. Toți cei responsabili trebuie să fie aduși în fața justiției de către instanțele internaționale”, mai arată documentul emis la finalul videoconferinței organizată la inițiativa președintelui Comisiei pentru politică externă a Seimului polonez, domnul Marek Kuchcinski.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
10.6 ° C
11.2 °
10.5 °
92 %
3.6kmh
0 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
22 °
mar
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii