Propunere de lege: Mașinile cu radar ale Poliției trebuie să fie vizibile și inscripționate

Propunere de lege: Mașinile cu radar ale Poliției trebuie să fie vizibile și inscripționate

O propunere de lege prevede ca dispozitivele Poliției Rutiere pentru măsurarea vitezei care sunt atașate vehiculelor lor destinate controlului traficului să fie afișate vizibil, purtând inscripțiile și emblemele lor unice.

Proiectul de lege al Senatului, în prezent, interzice ofițerilor de poliție neuniformați să folosească instrumente de măsurare a vitezei în vehicule nemarcate. Acest aranjament obligă toți ofițerii să afișeze insigne și uniforme ale Poliției Rutiere cu inscripții distinctive.

Vehiculele echipate cu radar sunt proiectate să funcționeze atât în ​​mișcare, cât și în oprire.

Responsabilitatea identificării încălcărilor și a administrării sancțiunilor revine poliției rutiere, în timp ce la punctele de trecere a frontierei de stat este de datoria poliției de frontieră. În plus, atât poliția rutieră, cât și poliția de frontieră sunt obligate să poarte uniforme care să afișeze marcaje și însemne clare, așa cum se prevede prin propunere.

Doar echipamente tehnice sancționate oficial și testate cu meticulozitate sunt utilizate pentru depistarea încălcărilor reglementărilor privind limitarea vitezei, cu eventualele încălcări documentate corespunzător în procesul-verbal de contravenție.

Pentru a menține integritatea prevederilor referitoare la limitele de viteză, proiectul interzice depistarea încălcărilor dacă vehiculele și dispozitivele de măsurare a vitezei nu sunt marcate clar cu documente și însemne corespunzătoare de la Poliția Rutieră.

Comisarul-şef Alexandru Popa, care a reprezentat Ministerul de Interne la şedinţă, a precizat că punctul de vedere al Guvernului este unul negativ, argumentând că utilizarea mijloacelor tehnice la constatarea contravenţiilor la regimul rutier este deja reglementată într-o normă de metrologie legală care arată că înregistrarea unui autovehicul trebuie să cuprindă în mod neapărat numărul de înmatriculare, ora şi viteza de deplasare, potrivit ProTV.

„În ceea ce priveşte propunerea legislativă apreciem că este similară cu cea care acum trei săptămâni în comisie a fost respinsă în ceea ce priveşte presemnalizarea radarelor, ce a fost declarată neconstituţională de două ori”, a arătat comisarul-şef de la Poliţia Rutieră.

„Dacă citim motivarea Curţii Constituţionale, nu e sigur că este cam aceeaşi cu proiectul de lege din faţa noastră. (…) Noi ce dorim? Să avem cât mai mulţi contraveninenţi sau să se circule în limitele vitezei legale? Eu cred că este varianta asta – mai bine să-i speriem pe cei care participă la trafic şi să circule regulamentar decât să-i tragem în capcană, să-i prindem şi să-i pedepsim. Sigur, a doua variantă aduce nişte venituri la bugetul de stat, dar nu e sigur că măreşte şi nivelul de siguranţă pe drumurile publice”, a transmis deputatul UDMR Bende Sandor.

Deputatul AUR Lucian-Florin Puşcaşu, iniţiator al propunerii legislative, a precizat că ideea de la care a plecat a fost „de a pune nişte lucruri în ordine”.

„Considerăm că Poliţia Rutieră nu trebuie sa aibă o atitudine haiducească, nu trebuie să vâneze cu orice preţ pe cei care încalcă legea, trebuie să o facă într-un spirit asumat. Legea se referă la obligativitatea inscripţionării autoturismelor pe care se montează tehnică de înregistrare şi credem că este necesară o asemenea atitudine din partea agenţilor de Poliţie, dat fiind că toţi cunoaştem abuzurile care se pot săvârşi în trafic din partea unor agenţi care consideră că trebuie să obţină asemenea trofee cu orice preţ. Considerăm că e important şi factorul de prevenţie în traficul rutier, iar o semnalizare şi o presemnalizare a mijloacelor de înregistrare şi de verificare a traficului este în acest sens obligatorie, cred că e de folos ca să putem face educare cu acordul participanţilor la trafic, nu doar print-o aplicare excesivă a legii. Acesta este sensul pentru care am iniţiat acest proiect legislativ şi credem că Ministerul de Interne ar trebui să nu se opună unor asemenea practici, fiindcă nu le scad din autoritate, ci îi obligă să fie mult mai responsabili”, a argumentat deputatul.

Potrivit acestuia, „funcţionarii statului au şi trebuie să aibă în continuare demnitatea de a se arăta în uniformă, de a se arăta exact ceea ce sunt şi să fie mândri de acest lucru şi să nu fie o sperietoare pentru cetăţeni, ci, în primul rând, apărători ai legii”.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea articolului 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu modificările şi completările ulterioare este iniţiat de 18 deputaţi din toate grupurile parlamentare şi un deputat neafiliat. Raportul comun cu alte trei comisii de specialitate, adoptat cu amendamente, urmează să fie supus aprobării plenului Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.3 ° C
15 °
13.8 °
61 %
3.6kmh
0 %
mie
14 °
joi
20 °
vin
17 °
sâm
24 °
Dum
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii