Alexandru Rafila dă undă verde demersurilor pentru a atrage alte trei miliarde de euro în sistemul medical românesc

Alexandru Rafila dă undă verde demersurilor pentru a atrage alte trei miliarde de euro în sistemul medical românesc

Începe a doua etapă de investiții majore pe care Ministerul Sănătății le gestionează, de data aceasta alături de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ministerul Sănătăţii a publicat, pe 4 iulie, metodologia pentru acordarea avizului de oportunitate pentru investiţii de 3 miliarde de euro din bani europeni pentru construcţia de la zero sau reabilitarea, modernizarea şi dotarea cu echipamente medicale a spitalelor existente din România. Programul este finanţat din Programul Operaţional Sănătate 2023-2027.

Spitalele, Consiliile Judeţene, primăriile sau ministerele şi instituţiile cu reţea proprie, vor trimite la minister, conform metodologiei, propunerea de proiect. În urma analizei efectuate de echipa Ministerului Sănătăţii, aceştia vor primi avizul de oportunitate şi ulterior vor intra în procedura de evaluare la Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene în vederea semnării contractului.

Foarte important de spus este că Ministerul Sănătăţii a simplificat procedurile, astfel că, pentru obţinerea avizului, solicitanţii trebuie să facă dovada că dețin terenul, să aibe finalizat studiul de fezabilitate la momentul depunerii și să se încadreze în plafoanele bugetare aprobate prin OUG după cum urmează – 45 milioane euro pentru spitalele orăşeneşti, 75 milioane euro pentru spitalele municipale și 500 milioane euro pentru spitalele judeţene şi institutele regionale sau naţionale.

“Este vorba de o sumă de aproape 3 miliarde de euro pentru următorii ani la care toate autoritățile locale din țară sau ministere cu rețele medicale proprii pot să aplice pentru a construi spitale noi sau pentru a reconstrui, moderniza corpuri în spitale deja existente cu două condiții – să existe un studiu de fezabilitate și obligatoriu să aibe drept de proprietatea sau de folosință asupra terenului pe care se face construcția. Noi vom evalua oportunitatea și vom transmite toate cererile admise Ministerului Investițiilor și Proiectelor  europene, iar dânșii pe baza unui punctaj, vor face un clasament astfel încât să poată beneficia de finanțare cât mai multe UAT-uri”, a precizat Ministrul Rafila într-o intervenție telefonică la o televiziune de știri.

Ministrul a subliniat și că sumele reprezintă pragul maximal, iar dorința este de a avea cât mai multe spitale noi în România făcute cu costuri rezonabile și astfel decalajul de la zonă la alta a țării privind accesul la servicii medicale să se reducă. “Ne dorim foarte mult o repartiție cât mai echilibrată și evaluarea va ține cont de asta, pentru a compensa faptul că 22 de județe au fost excluse de la finanțarea prin PNRR”, a completat acesta, reamintind că pe lângă cele trei spitale regionale complet noi, greenfield, aflate în derulare, mai sunt cele 27 de proiecte care se dezvoltă prin PNRR și care la fel presupun fie construcția de spitale noi, fie clădiri noi în unități medicale existente.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.5 ° C
13.3 °
9 °
79 %
4kmh
0 %
lun
21 °
mar
19 °
mie
21 °
joi
20 °
vin
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii