Asistența SUA pentru Ucraina blocată. Rușii trag cu rachete nord-coreene

Asistența SUA pentru Ucraina blocată. Rușii trag cu rachete nord-coreene

Prin vocea purtătorului de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, Casa Albă a anunțat că asistenţa acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă a „încetat complet”. La Washington se desfășoară o nouă fază a „războiului” dintre democrați și republicani, iar acesta blochează pachetul de ajutor de 61 de miliarde propus de președintele Biden.

Lipsa unui acord în Congresul American între Senat (controlat de democrați) și Camera Reprezentanților (controlată de republicani) pentru acordarea de sprijin suplimentar pentru Ucraina are potențialul de a face situația din teren să arate ca un scenariu de film prost. Concret, Ucraina, sprijijită teoretic de toate țările civilizate, în frunte cu Statele Unite, este țintuită în apărare și își vede orașele și infrastructura tocate mărunt de o Federație Rusă care folosește mai nou pentru atacuri rachete balistice fabricate în Coreea de Nord.

Practic, republicanii vor aproba ajutorul numai după ce democrații vor fi de acord cu o serie de măsuri de întărire frontierei de stat dintre SUA și Mexic. Zilnic, între cinci și zece mii de persoane trec ilegal această graniță, iar în lipsa măsurilor centralizate, state precum Texas și-au schimbat în regim de urgență legislația pentru a putea gestiona mai eficient „invazia”.

Revenind la invazia Ucrainei, John Kirby a folosit conferinţa de presă de joi pentru a-i îndemna încă o dată pe republicani să aprobe ajutorul pentru Ucraina, în special după ce serviciile de informaţii americane au concluzionat că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene în unele dintre ultimele sale atacuri împotriva Ucrainei. „Atacurile pe care le desfăşoară ruşii sunt în creştere. Iar acum folosesc rachete balistice nord-coreene pentru a efectua aceste atacuri”, a afirmat Kirby. Potrivit acestuia, Rusia a lansat cel puţin o astfel de rachetă balistică asupra Ucrainei pe 30 decembrie 2023 şi de asemenea mai multe rachete balistice nord-coreene pe 2 ianuarie, ca parte a unui alt atac asupra infrastructurii ucrainene. Aceste rachete au fost parte integrantă a atacurilor cu rachete şi drone al Rusiei asupra Ucrainei la sfârşitul anului 2023 şi începutul acestui an în ceea ce a fost cel mai mare atac de la începutul războiului, în februarie 2022.

SUA, cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, au acordat Kievului 44,2 miliarde de dolari de la începutul războiului, potrivit datelor Departamentului de Stat.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
21.1 °
19.9 °
37 %
6.2kmh
0 %
joi
20 °
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
25 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii