Schengen: Președintele Iohannis a declarat luni seara că a fost „dezamăgit și supărat” după votul din Consiliul JAI

Schengen: Președintele Iohannis a declarat luni seara că a fost „dezamăgit și supărat” după votul din Consiliul JAI

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni seara că a fost „dezamăgit și supărat” după votul din Consiliul JAI, în care Austria a blocat aderarea României la Schengen, dar va merge mai departe pentru a găsi o solutie.

Șeful statului a dat asigurări că va ridica această problemă la Consiliul European de Iarnă din această săptămână. Este prima ieșire publică a președintelui, după votul de săptămâna trecută din Consiliul JAI.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toti în România. Și trebuie să spun că a fost dezamăgit si supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire si supărare vin din faptul că noi, de 11 ani ne străduim, negociem si sperăm să intrăm cu drepturi depline în spațiul Schengen”, a declarat președintele, la conferință de presă comună cu președintele Confederației Elvețiene.

Șeful statului a trecut în revistă ceea ce a numit „reușitele notabile” din acest an: „Să nu uităm una din principalele piedicic când venea vorba de integrarea în Schengen a fost existența acelui MCV. Și am reușit împreună cu guvernul, împreună cu coaliția, să ajungem în punctul in care Comisia Europeană a considerat că acest mecanism s-a finalizat și a fost ridicat. Am reusit, printr-o colaborare intensă și foarte bună cu Olanda să-i convingem pe partenerii  olandezi să își schimbe opinia în privința României și să propună Parlamentului olandez un vot pozitiv pentru România, chestiune aprobată. Tot in acest an s-a schimbat  politica din Suedia. Inițial, parlamentul suedez nu a fost încântat de o posibilă aderarea a României la spațiul Schengen. […] Am înlăturat rezervele Suediei.”

Iohannis a vorbit despre faptul că Austria și-a schimbat poziția în ultimul moment și a reiterat că, pentru s-și susține poziția, a prezentat date diferite în ceea ce privește migranții: „În 16 noiembrie, la București a avut loc o întrunire  a miniștrilor de interne din UE in așa numitul format Salzburg. La finalul reuniunii, miniștrii de Interne au emis o declarație care a fost foarte clară: România și Bulgaria sunt binevenite în spațiul Schengen. Chestiune susținută și semnată inclusiv de ministrul de Interne din Austria. Două zile mai târziu, același ministru de interne, a admis în fața presei din Austria ca  Austria nu poate să accepte lărgirea spațiului Schengen. A fost o chestiune greu de înteles, s-au vehiculat diverse date care nu au coincis cu datele noastre, nici cu datele Frontex. Austria a sustinut timp de două săptămâni că spațiul Schengen nu poate fi extins, pentru ca sunt foarte mulți migranți. Dar pentru Croația a știut să voteze DA, pentru România și Bulgaria NU.”

Șeful statului a subliniat că România nu permite migrația ilegală, dimpotrivă, este activă în combaterea fenomenului: „Este foarte clar că migrația reprezintă o problemă pentru Uniunea Europeană, dar este la fel de clar că România nu permite o migrația nelegală și nu este cauza unei migrații nelegale. Deci, practic, România a primit NU nemeritat pentru o chestiune pe care n-am cauzat-o, ba dimpotrivă, România este foarte activă în combaterea migrației ilegale. De aceea, nici românii nu au înțeles de unde până unde acest refuz, și oamenii sunt supărați, mulți sunt de-a dreptul revoltați și pot să-i înțeleg.”

Președintele a afirmat că va ridica problema Schengen la Consiliul European care are loc săptămâna aceasta la Bruxelles.

Cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliu. Un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iar Consiliul JAI. Din datele pe care le avem, e greu de crezut că în așa puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm să discutăm. Voi duce lucrurile  mai departe si sunt convins că vom găsi soluții și pentru această problemă. […] Integrarea României în spațiul Schengen rămâne obiectiv național si rămâne obiectiv pentru mine personal„, a dat asigurări șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că miercuri, înaintea Consiliului European, ar urma să prezinte două-trei acţiuni pe care intenţionează să le iniţieze, astfel încât România să înregistreze progrese în vederea aderării la Spaţiul Schengen.

Este evident că trebuie continuat pe toate căile posibile pentru a găsi o soluţie – diplomatică, evident – la această problemă. Care sunt concret paşii pe care îi vom întreprinde, vom discuta pe parcurs. Astăzi nu o să vă dau nimic concret, dar miercuri probabil că o să vă prezint două-trei acţiuni pe care le voi iniţia pentru a putea progresa pe acest dosar Schengen„, a spus șeful statului.

Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Iohannis la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Elveţiei, la Palatul Cotroceni. Elveţia, care face parte din Spaţiul de liberă circulaţie, susţine aderarea României şi consideră că prezenţa ţării noastre ar aduce un plus securităţii europene.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
24.2 ° C
25.1 °
23.9 °
48 %
4.1kmh
20 %
lun
25 °
mar
27 °
mie
21 °
joi
19 °
vin
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii