Raport cu privire la diferențele de gen, realizat de World Economic Forum: România ocupă locul 88, pe lista cu 146 de state

Raport cu privire la diferențele de gen, realizat de World Economic Forum: România ocupă locul 88, pe lista cu 146 de state

Un raport recent al World Economic Forum, cu privire la diferențele de gen, plasează România pe locul 88 într-o listă cu 146 de state. Țara noastră este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. Doar Grecia (locul 93), Ungaria (poziția 99), Cehia (101) și Cipru (106) stau mai rău decât noi la capitolul egalitate între sexe.

World Economic Forum face studiul în fiecare an, deja de 17 ani. Specialiștii iau în considerare patru mari aspecte: participarea la viața economică și oportunitățile (România este pe locul 72); realizările educaționale (36); sănătate și supraviețuire (poziția 1); participare politică (locul 113 pentru România, din cele 146 de state analizate).

Experții punctează că paritatea de gen în lumea politică în general în statele analizate a tot crescut până anul trecut, când a stagnat. Per total, scorul este de 39,1%, cu 0,5% mai slab decât anul trecut. Europa are cea mai mare paritate de gen, în comparație cu celelalte regiuni din lume. Islanda, Norvegia și Finlanda au cel mai mare scor la participarea femeilor la viața politică, în timp ce România, Cipru și Ungaria sunt în partea de jos a clasamentului.

Când vine vorba despre sănătate și supraviețuire, România a obținut exact același scor ca alte 19 state, printre ele, Lituania, Belarus, Ungaria sau Polonia. Iar țara noastră se plasează, alături de ele, pe locul 1.

Per total, pentru al 14-lea an consecutiv, Islanda este pe primul loc în toate aspectele referitoare la gen. Este urmată de Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă, Suedia, Germania, Nicaragua, Namibia, Lituania, Belgia. În top 20 sunt și Regatul Unit, Albania, Spania. Iar una dintre surprizele clasamentului vizează Republica Moldova, care ocupă poziția a 19-a. Statele Unite ale Americii sunt pe locul 43 la capitolul egalitate de gen. Asta în condițiile în care anul trecut erau pe poziția 27.

Europa are cea mai mare paritate de gen în comparație cu orice altă regiune, cu 76,3%, depășind America de Nord, unde este de 75%. Există o serie de motive pentru care Europa a avut mai mult succes în reducerea decalajului de gen, spune directorul World Economic Forum, Saadia Zahidi. Țările europene au investit mai mult în infrastructura de îngrijire, oferind servicii de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile, concediu parental plătit și asistență medicală universală.

World Economic Forum estimează că inegalitatea globală de gen va persista cel puțin până în 2154, potrivit stiri.tvr.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
9.1 ° C
9.9 °
7.2 °
87 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
25 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii