55 de ani de la prima ediție a Festivalul Internațional Cerbul de Aur de la Brașov

55 de ani de la prima ediție a Festivalul Internațional Cerbul de Aur de la Brașov

Cel mai emblematic festival muzical al României în deceniile anterioare, Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, a debutat la Brașov cu 55 de ani în urmă, în 1968. Acest prestigios eveniment din lumea muzicii a fost organizat cel mai recent în anul 2019. În total, au existat până acum 19 ediții ale festivalului, acestea oferind publicului apariții în concurs sau în recitaluri ale unor mari nume ale muzicii românești și internaționale.

Dacă în 2023 avem o mare densitate de festivaluri muzicale precum Untold, Neversea, Electric Castle, Summer Well, Nostalgia, Open Air Blues și desigur Festivalul George Enescu, în trecut existau mult mai puține evenimente de amploare.

Prima ediție a festivalului Cerbul de Aur a avut loc în intervalul 5-7 martie 1968, pe scena Teatrului Dramatic din Brașov. Din echipa realizatorilor făceau parte directorii Tudor Vornicu și Ilie Mănescu, regizorul artistic Valeriu Lazarov și compozitorul Sile Dinicu. Actorii Stela Popescu și Iurie Darie au fost prezentatorii acestui inedit spectacol.

Cine a câștigat primul trofeu Cerbul de Aur

La prima ediție a Cerbului de Aur, 22 de soliști au concurat pentru cucerirea mult râvnitului trofeu. România a fost reprezentată de Dan Spătaru, Margareta Pâslaru și Anca Agemolu. Marele câștigător a fost Jacques Hustin (Belgia), iar premiile 2 și 3 au ajuns la Josef Laufer (Cehoslovacia) și respectiv Kalinka (Belgia). Au cântat pe scenă și artiştii români Constantin Drăghici şi Gică Petrescu, precum şi artiştii internaţionali Amália Rodrigues, Los Machucambos, Hugues Aufray, Caterina Caselli Rika Zarai, Rita Pavone, Maria Mitiieva, Bobby Solo, Jean-Claude Pascal, Gilbert Becaud.

Un asemenea eveniment a fost considerat o mare realizare pentru lumea artistică din țara noastră. Desigur, astăzi accesul la oportunitățile de divertisment de acest gen ni se pare o normalitate. Pe lângă festivaluri, există numeroase concerte cu artiști de top în România.

Deja s-au epuizat biletele pentru concertele pe care trupa Coldplay le va susține în România în iunie 2024, după ce anul acesta o altă formație legendară a susținut un spectacol senzațional la București. Este vorba despre trupa rock Guns N’ Roses, ale căror melodii au intrat deja în istoria muzicii rock. În plus, cele mai tari hituri marca GNR pot fi ascultate și pe coloana sonoră a unor filme celebre și chiar și în slotul online dedicat de cei de la NetEnt trupei. Jocul ca la aparate Guns N’ Roses este disponibil cu bani reali și în variantă demo pe casino.netbet.ro (L1160651W000195 ONJN, 18+, Joacă Responsabil!).

Istoria Festivalului Internațional Cerbul de Aur

După succesul din anul 1968 au urmat alte trei ediții, în anii 1969, 1970 şi 1971, tot la Teatrul Dramatic din Brașov. A urmat o lungă pauză, până în anul 1992, când evenimentul și-a găsit o nouă locație, mult mai deschisă publicului: Piața Sfatului din Brașov. Festivalul a mai fost organizat până în 1997, apoi în intervalul 2001 – 2005. Ediția din 2008 a marcat aniversarea a 40 de ani pentru evenimentul muzical din Brașov.

Cerbul de Aur s-a mai desfășurat în 2009, apoi în 2018, pentru alt moment special – marcarea împlinirii a jumătate de secol de la prima ediție. A fost de fapt atunci o dublă sărbătoare, aniversându-se și 100 de ani de la Marea Unire. Astfel, Televiziunea Română a organizat ediția cu numărul 18 a festivalului într-un format special, cu o Gală Aniversară, două zile de concurs, Gala Festivalului și o Gală Centenară.

Pe ecrane amplasate pe au fost redate, într-un moment emoționant din debut, primele acorduri ale imnului Cerbului de Aur din 1968. La acel moment, Orchestra de Estradă a Radioteleviziunii, condusă de Sile Dinicu, acompania primii artiști participanți la festivalul din Brașov.

Muzica de festival a răsunat în Piața Sfatului și în 2019 și rămâne de văzut dacă și când va exista o nouă ediție. Primarul Brașovului a declarat de curând că festivalul se poate relua în viitorul apropiat, însă nu în Piața Sfatului, ci undeva în interior, posibil chiar acolo unde a debutat, la Teatrul Dramatic.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
11.5 ° C
12.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii